Шест фирми в Шуменско изкупуват мляко, първите 70 договора са вече факт

12:45, 01 апр 17 25 1370 Шрифт:
Автор:

70 заявления за договорни отношения в сектор „Мляко“ са регистрирани от област Шумен в отдел „Пчеларство мляко и интервенции“ на ДФ „Земеделие“ към 29 март. Това съобщават за Topnovini.bg от Фонда.

Шест фирми в област Шумен са регистрирани съгласно чл. 55д, ал. 4 от Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на европейския съюз и ще изкупуват сурово краве, овче, козе и биволско мляко.

Адресът на стопанска дейност на две от тях се намира в град Шумен, а останалите са позиционирани в селата - Осмар, Крива река, Климент и Тодор Икономово.

Общо 264 са регистрираните първи изкупвачи на сурово краве, овче, козе и биволско мляко на територията на цялата страна. Това става ясно от актуалния регистър, изготвен от Министерството на земеделието и храните.

Договорите се регистрират в съответната областна дирекция на Фонда по адрес на дейността на изкупвача. Това изискване е разписано в раздел II, чл. 5 (2) от Наредба 1/2015 за договорните отношения в сектора на млякото и условията и реда за признаване на организации на производители, техни асоциации и междубраншови организации в сектора на млякото и млечните продукти.

В Наредба 1 са предвидени проверки, но не и санкции при неспазване на задълженията по нея. Проверките се извършват от определени от изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ лица. Те трябва да отидат на място в стопанството на производителя, като проверките са за наличието на доставки без сключен договор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама