В Шуменско кипи сеитбата на пролетни култури

09:15, 01 апр 17 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Земеделските стопани от Шуменско бързат със сеитбата на слънчогледа.

Отделни зърнопроизводители вече са засяли половината от предвидените площи.

Кооперпация „Напрдък“ във Велики Преслав е планирала декарите със слънчоглед да бъдат 3100. Председателят Йордан Спасов заяви, че 50 на сто от площите вече са засяти. Спасов каза още, че преди това механизаторите са извършили торене на площите за пролетници, а след сеитбата ще бъдат внесени и хербициди.

Към 40 % засят слънчоглед отчита земеделското стопанство в село Мадара край Шумен. Председателят на кооперацията Николай Николов каза, че са планирали да направят между 2500 и 2800 дка и при хубаво време ще приключат с работата до една седмица.

В полупланинския район на Шуменска област сеитбата на пролетници все още не е започнала. Стопаните от района на община Върбица са подготвили земята, но поради по-ниските температури, сеялките ще започват работа по-късно.

Всички предсеитбени мероприятия за очакваната сеитба на царевица са направени, казаха местни производители на зърно.

Във Великопреславско ще сеят към 2000 дка с царевица, а над 1300 дка ще бъдат площите с тази култура край село Мадара. Върху тези площи ще сеят царевица за зърно, а още 700 дка ще бъдат със силажна царевица. Механизаторите изчакват температурата на подготвената почва да се задържи на 10 градуса, за да пуснат сеялките.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама