До 15 април кметовете на селата в община Шумен да заявят искат ли да управляват имотите си

11:55, 30 мар 17 25 578 Шрифт:
Автор:

До 15 април кметовете на селата в община Шумен трябва да заявят искат ли да управляват имотите на малките населени места. Това реши днес на редовно заседание местния парламент.

Гласуването бе провокирано от докладна записка на кмета на  Царев брод Стефан Живков, който поиска 30% от приходи от наеми и продажби на общински имоти по селата да остават за съответното селище.

Общинските съветници приеха още до 30 юни кметската администрация да изготви справка  за приходите на селата от наеми и продажби на имоти и земи.

„Изборите приключиха. Общината има да погасява над 25 млн. лева задължения, завещани от предишните управляващи. Не може да раздаваме пари. Тази възможност за селата е в сила от шест години. Защо кметовете на села се възползват точно сега”, попита кметът Любомир Христов и припомни, че в продължение на три години от местната хазна ще се отделят по 1.2 млн. лева за погасяне на задължение към фирма, други 1.2 млн. лева са платени по дело за „Фабулис”. Кметът уточни, че в момента с 20 хил. лева от местния бюджет се прави ремонт на кметството в село Ивански, където сградата не е обновявана от 1983 година и е била заплашена от срутване.

Искането 30% от приходите от наеми и продажби на имоти по селата да остават за тях бе подкрепено от съветника от БСП Веселин Пенчев, който заяви, че това е добър механизъм пари да остават и в малките населени места от общината. Градоначалникът Любомир Христов контрира съветника с аргумента, че приходите на село Царев брод за 2016 година са 58 743 лева, а разходите 78 668.

Пламен Петков от АБВ също защити искането и уточни, че правно противоречие няма, защото парите ще влизат в общинската хазна и ще се отпускат на селските кметове само за целиви дейности и след решение на Общинския съвет. Петков предложи да се изготви единен механизъм за отпускане на средствата, а решението да влезе в сила от 2018 година.

Иван Йонков от БСП подчерта, че кметовете на селата са давали обещания на хората и трябва да ги изпълнят, а това не става без пари. „Идеята е добра и ще направи управниците на малките населени места по-инициативни”, каза Йонков.

Проф. Добрин Добрев предложи да се направи проверка дали имотите на селата са реални. Проф. Добрев припомни, че при управлението на Красимир Костов селските кметове не са разполагали с пари дори за електрическа крушка. „Защо точно в този момент решихте да предприемете тази стъпка? Има села с по-малко имоти, но там не живеят по-лоши хора”, заяви проф. Добрев.

На трибуната пред съветниците се изправи кметът на село Царев брод Стефан Живков, за да защити предложението си. „На селата обикновено се отпускат пари инцидентно. Исках да внеса докладната още в последните две години от управлението на предишнаата кметска администрация, когато започна масова разпродажба на селски имоти и земи – общинска собственост”, уточни Живков и поясни, че приходите на малките населени места се формират предимно от наеми на общински пътища, мери, пасища и язовири, където ги има.

Кметът на община Шумен Любомир Христов припомни, че за миналата година от местната хазна са заделени над 70 хил. лева за ремонти по селата, а сумата най-вероятно ще се окаже по-голяма от парите, за които претендират селата. „За някои места това са не повече от 2-3 хил. лева годишно, които ще се похарчат без ефект и толкова”, категоричен бе Любомир Христов. Така дебатът бе изчерпан и с 34 гласа „за” и трима „въздържал се” въпросът бе отложен за следващо заседание на местния парламент.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама