138 безработни ще бъдат обучени по проекти

11:20, 30 мар 17 25 472 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

138 безработни лица от област Шумен ще имат възможност да преминат курс по професионална квалификация, от които 120 ще бъдат включени и в обучение по ключова компетентност „Обществени и граждански компетентности”. Това съобщиха от Дирекция „Регионална служба по заетостта” – гр. Варна.

Обученията са по проекти на социалните партньори, включени в Националния план за действие по заетостта 2017 г.

20 лица от област Шумен ще преминат обучения за придобиване на професионална квалификация по професия „Готвач”, за „Сервитьор-барман” – 38 лица, 40 лица ще бъдат включени в обучение по професия „Офис секретар” и 40 лица - в курс по професия „Оператор на компютър”.

За част от успешно завършилите обученията е предвидено осигуряване на субсидирана и несубсидирана заетост.

Проектите са насочени към рисковите групи на пазара на труда – безработни младежи до 29 г., продължително безработни лица, безработни лица над 50-годишна възраст, безработни лица без професия, квалификация или с нетърсена на пазара на труда професионална квалификация,  неактивни лица, желаещи да работят, в т.ч. обезкуражени лица.

Заложените дейности целят подобряване качеството на работната сила и повишаване предлагането на квалифицирани кадри в съответствие с търсенето на бизнеса.

До момента в област Шумен се реализират два проекта: Проект „Стъпка напред” на Асоциация на индустриалния капитал в България и Проект „Квалифицирани кадри за бизнеса” на Българска стопанска камара.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама