Шуменската симфониета представя концерт „Емоция, елегантност и финес с музиката на Шопен“

13:42, 29 мар 17 / Култура 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Симфониета-Шумен ще изнесе концерт посветен на полския композитор Фредерик Шопен в петък, 31 март от 19:05 в зала „Проф. Венета Вичева“, в сградата на Общината.

Почитателите на романтичната клавирна музика ще имат възможността да се насладят на двата клавирни концерта, на гениалния пианист и композитор Шопен, а също така и на игривия „Полонез“.

Диригент на концерта –Станислав Ушев, Рада Чомакова и Антонина Бонева – пиано.

Рада Чомакова завършва Музикалната Академия и майсторски клас в София в класа по пиано на проф. Люба Обретенова. В Музикалното училище в гр. Бургас работи като преподавател от 1970 г. Нейните ученици са носители на повече от 200 награди на наши и международни конкурси. Много от тях се реализират успешно като пeдaгози и концертанти в България и чужбина. Рада Чомакова концертира активно.

В репертоара й присъстват произведения от всички музикални стилове и епохи. Активно концертира в различни камерни формации: клавирно дуо, клавирно трио, клавирен квинтет, клавирен секстет. Била е солистка на всички български оркестри. Има много реализирани записи в БНР, БНТ и радио Стара Загора.

Антонина Бонева е родена във фамилията на известни български музиканти. Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. По-късно специализира в Кралската Консерватория в Антверпен в класа на проф. Фредерик Геверс. През 1985 г. печели наградата “Ланчано”, както и персоналната награда на президента на Академия “Санта Чечилия” Рим проф. Серджо Пертикароли, което я отвежда в Рим като солист на Международния оркестър под егидата на ЮНЕСКО. Изнасяла е концерти в Белгия, Италия, Франция, Англия, Австрия, Турция, Гърция и др. Участвала е във фестивали като: “Радио Франс”, “Алекс Де Вриерс”, “Варненско Лято”, “Аполония”, Новогодишен музикален фестивал, както и в концерти в известни центрове като Международния културен център в Антверпен, Театър “Шатле” и Зала “Гаво” в Париж, Зала “България” и Национален дворец на културата в София, и множество други. Била е солист на Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на БНР и на много други симфонични оркестри в страната. Много нейни ученици са носители на награди от национални и международни конкурси. Член е на жури на конкурсите за пианисти “Лист–Барток” и “Веселин Стоянов”.

Симвониета-Шумен напомня на своите почитатели, че с настъпването на пролетта, концертите ще започват от 19,05 часа в концертна зала „проф. Венета Вичева“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама