Чистиха крайпътната „украса“ от найлонови боклуци край Шумен

09:53, 29 мар 17 25 692 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Общинското предприятие по чистота в Шумен върна естестнения облик на зелените площи покрай главния път Шумен – Велики Преслав след щателна оборка.

Става въпрос за тревните площи, попадащи между шосето и депото. Тази площадка от няколко декара е атакувана пстоянно от найлонови торбички и подобни полиетиленови отпадъци. Боклуците идват от близкото депо и „залепват“ на всяка трънка и клонка покрай пътя. „Изложба на боклуци“ - така наричат това място хората, които ежедневно пътуват от там.

Теренът се чисти от време на време, но защо отново се кичи с хиляди цветни торбички, питаме в община Шумен.

Главният експерт по екология инж. Живка Атанасова обясни, че търсят трайно решение.

Снимка: Община Шумен

Торбичките идват от близкото сметище. Когато сметовозът изсипва отпадъците найлонките от боклука политат, издухани от вятъра. Леките торбички се носят от течението и ги спир единствено зелената крайпътна ивица.

Откакто битовите отпадъци се подлагат на сепарация би трябвало найлоновата фракция да липсва, но това явно не се постига. Затова екологът обясни, че заедно с фирамата търсят решение.

Една акция за почистване струва на общината към 6000 лв., а предишната е правена през есента. Общинското предприятие е оператор на депото и то има ангаимент да поддържа и тревната зона около сметището.

Сега районът е чист и това беше забелязано от гражданите. Затова възникна въпросът защо проблемът се повтаря.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама