Митрополит Йоан ще отслужи покайния канон на св.Андрей Критски

07:30, 29 мар 17 25 587 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение със свещеници от Шуменска епархия ще отслужат целия Велик покаен канон на св.Андрей Критски в храм „Свето Възнесение Господне“ в Шумен. Службата ще започне днес в 17.00 часа. В нея ще участва и църковният хор при митрополитската катедрала „Успение Богородично“ във Варна, съобщи за Topnovini.bg архиерейският наместник св.иконом Димитър Николов.

Канонът на св.Андрей Критски се чете в сряда на петата седмица от Великия пост. В богослужебните текстове се изразява дълбоко покаяние и духовно съкрушение за греховете.

„От седми век насам светата Църква е установила през дните на Великия пост да се чете канонът. В него ние чуваме и виждаме примери и образци на човешкото грехопадение, както и примери и образци на живота на добродетелните хора. Така Църквата желае да ни насочи към искрено покаяние, да се вгледаме в себе си, да виждаме своите греховни язви“, това е записано в проповед на митрополит Наум, публикувана на сайта на Българска патриаршия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама