Община Шумен залага мерки за по-малко прах във въздуха

16:49, 28 мар 17 25 926 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Машинно метене и миене на улиците в Шумен са две от мерките за по-малко прах във въздуха, каза днес главният общински експерт по екология инж. Живка Атанасова. Тези мерки са заложени в новата програма на администрацията за намаляване на фините прахови частици във въздуха. Програмата беше коментирана на заседанието на постоянната комисия по „Екология и селско стопанство“.

Твърдото отопление за бита е съществен фактор за запрашеност, а по този показател Шумен беше сред водещите градове в страната. Ползването на друг вид гориво за отопление е право на личен избор и от общината  могат само да призоват гражданите да преминат към друг вид отопление. На вниманието на комисията бяха представени данни за газификацията в града, като стана ясно че през миналата година нови 160 домакинства са предпочели екологично чистото гориво.

Състоянието на пътните настилки и на превозните средства са направления, по които трябва да се работи за по-малко прах във въздуха.

Контрол над строителните дейности, нови зелени площи и повече санкции трябва да се налагат, за да има ефект, са категорични членовете на постоянната комисия с председател Димитър Александров.

От отчета за миналата година стана ясно, че са били съставени 128 акта за близо 16 хил. лв. Санкции са наложени за неправомерно изхвърляне на битови и строителни отпадъци, за паркиране в зелени площи. Изхарчени са били 5 милиона лева за поддръжката на 35 дка тревни и зелени пространства. 

Живка Атанасова (вляво) представи мерките за по-чист градски въздух.

Край Лозево и телевизионната кула, обаче има терен, който многократно е чистен, но боклуци пак се изхвърлят. За да спре тази порочна практика зам.-председателят на комисията по екология Добромир Драев предложи да се монтират камери. Похарчените за тях пари ще бъдат по-малко от разходите, които прави общината за почистване на терените, подчерта Драев.

За да може да прилага набелязаните мерки за по-чист въздух Общината ще кандидатства за финансиране на новата си програма за намаляване нивата на прахови частици.

Главния експерт по екология отбеляза още, че „зелената“ автомобилна вълна в Шумен, подбора на маршрути за товарните автомобили и покриването на ремаркетата, превозващи строителни материали, са сред мерките, които също понижават нивото на прах.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама