Шумен се готви за международните хорови празници, единствени в България

12:50, 28 мар 17 / Култура 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шумен става домакин на ХХIV-те Международни хорови празници "Добри Войников", които се откриват на 6 април. Около 350 хористи, диригенти, пианисти и официални гости се очакват в Шумен, съобщиха днес организаторите на проявата от общината и Обединен детски комплекс.

Това издание на фестивала е посветено на 45 години от създаването на хоровите празници и 85 години от рождението на проф. Венета Вичева, която става инициатор на културната проява през 1971 г.

В предстоящото културно събитие ще участват шест български хорове и три чуждестранни. Изпълнители от Шумен, Пловдив, Варна и Бургас, както от Унгария, Румъния и Украйна ще превърнат музикалните дни в национално събитие.

Специално ще бъде участието на унгарския хор „Аурин“ към Музикалното училище на името на Золтан Кодай в Кечкемет. Поводът е отбелязването на 135 години от рождението на унгарския композитор и фолклорист, поради което 2017-та е обявена за Година на Кодай от Юнеско.

Официални гости на фестивала ще бъдат проф. Емил Янев – президент на  „Федерацията на хоровете на Европейския съюз“ и  председател на „Балкански хоров форум“. Проф. Теодора Павлович – завеждащ  катедра "Дирижиране" в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", представител на България в Световния хоров съвет и член на Борда на Директорите на Световната федерация за хорова музика IFCM, ще пристигне в Шумен. Проф. Амброж Чопи от Словения - композитор и диригент, Жан-Пиер ван Авермаат от Белгия – генерален секретар на Федерацията на хоровете към Европейския съюз, д-р Галина Луканова – председател на Българския хоров съюз, Катрин Ренгли – директор на младежкия хоров фестивал в Базел, композиторите проф. Петър Льондев и Любомир Денев, поетесите Мария Донева и Мария Костадинова ще бъдат в Шумен.

 За първи път  и по случай 45-годишнината на фестивала ще се проведе Творческо ателие с хоровете, на което ще се подготви за изпълнение специално написаната за случая хорова творба. Кантатата „Синьо небе от мечти“ за хор и оркестър ще бъде уникален творчески продукт, в който ще участват над 300 изпълнители.

Кантатата ще се изпълнява на български език от наши и чужди хорове и Амброж Чопи от Словения ще дирижира световната премиера на Гала концерта. Той ще се състои на 8 април с участието всички хорове и Симфониета – Шумен.

Тази година за втори път ще бъде връчена награда за диригентско майсторство "Проф. Венета Вичева"

Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Шумен и се провежда под патронажа на кмета Любомир Христов. Министерство на образованието и науката, Националния дворец на децата, Български хоров съюз, Балкански хоров форум, са съорганизатори. Ще се вкючат и доброволци от Шумен. Студенти и ученици от 11 и 12 клас ще станат преводачи през дните на празниците, те ще участват и в подготовката на дейностите.

Предвидените средства за фестивала са към 15 хил. лв. и са по-малко от финансирането през предходни години. Общинската администрация е предвидила средства и за издаването на летопис на два езика, посветен на годишнината от фестивала. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама