Малинопроизводителите са притеснени от евентуален скок на цената на водата за напояване

09:30, 28 мар 17 25 536 Шрифт:
Автор:

С новата методика за определяне на цената на водата за напояване, е възможно в Североизточна България тя да поскъпне с близо 50 %. Това ще е пагубно за поливното земеделие в региона, коментира за Topnovini.bg Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.

От Асоциацията вече са изпратили писмо до служебния министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков, както и до изпълнителния директор на "Напоителни системи" ЕАД, в което изразяват притесненията си от новия метод за формиране на услугата „Доставяне на вода за напояване“.

„Не е нормално в Гърция водата от българските реки да е на по-ниска цена, отколкото тук при нас. Самата система на ценообразуване все още не ясна. На този етап се водят преговори. Искаме да постигнем консенсус, който да удовлетворява и двете страни“, каза още Божидар Петков.

Правителството прие методиката за определяне на цената на поливната вода през месец януари. Новата двукомпонентната тарифа включва - цена на обслужване, покриващ постоянните разходи по доставка на вода на база площ, както и променлив компонент – цена на база измерени обеми. Целта е да се спазят изискванията на европейската Рамкова директива за водите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама