Юристите в общинския съвет на Шумен финализираха точките за сесията

19:02, 27 мар 17 25 620 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Заседанието на Правната комисия към общинския съвет в Шумен работи в днешния следобед с настроение, след като стана ясно, че нейният председател Даниела Русева има рожден ден. Торта и бонбони за отмора между гласуванията предложи  рожденичката, а за подарък получи щедър жест от своя колега Веселин Пенчев. Той я отмени от задължението й да бъде водещ на комисията.

Съветниците бяха единодушни в решенията си за точките, влизащи в дневния ред на предстоящата сесия. Те гласуваха да бъдат отменени незаконосъобразните разпоредби от Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в предучилищна възраст в общинските детски градини и училища в Шуменско. Отмененото решение е една от възможностите за реакция на съветниците след  протеста на Окръжната прокуратура.

Наредбата за управление на отпадъците претърпя промени в отделни текстове, прогласувани днес от членовете на комисията. Те бяха единодушни, че трябва да се удължи срокът за работа на временната комисия за промени в Наредба 1 и решиха тя да продължи да заседава още 6 месеца. Аргументите за удължаване на нейния мандат са, че въпросите с които се е заела не са доведени до край. Не е финализиран ангажиментът с измерване нивото на шум от нощните заведения и не е осъществена среща с джамийското настоятелство заради силният звук от високоговорителите на мюсюлманските молитвени домове.

Рожденичката Даниела Русева почерпи днес участниците в заседанието на Правната комисия.  Снимка: Торnovini.bg

Юристите от постояната комисия са напълно единодушни, че селата трябва да разполагат с гарантирани средства за поверените им населени места. Това е искане на кмета на Царев брод Стефан Живков. Той настоява най-малко 30 % от приходите, идващи от продажби и наеми на общински земи, да се връщат в селата. С тези пари кметовете ще подобряват инфраструктурата и ще правят ремонти, след като съветниците и кметът на общината им дадат «зелена» светлина. „Подкрепяме кметовете на населените места, ръцете им трябва да бъдат развързани», заяви Даниела Русева. «Според мен ние имаме законово задължение да го направим», допълни съветникът Пламен Петков.

За шуменските общинари остана да намерят правила и механизми, чрез които акумулираните през годината средства от продажби и наеми, да бъдат разпределени за селата.

Ако това искане бъде прието на сесията, кметът на Царев брод ще бъде човекът, който проправи път и за останалите селски кметове.

На сесията се очаква и решение за парите от продажба на две общински жилища. Сума, равна на 50 % от получените при продажба средста, да бъде заложена за строеж на нови жилища и за ремонти, ще гласи текстът на очакваното решение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама