Отец Димитър: „Благовещение“ е празник на жената-християнка

12:23, 25 мар 17 25 540 Шрифт:
Автор:

Стотици шуменци почетоха днес големия християнски празник „Благовещение“. Те запалиха свещи за здраве и благоденствие на семействата си. В двете църкви в Шумен, както и в цялата страна, беше отслужена Божествена света литургия в чест на Света Богородица. Според Евангелието на този ден тя получава благата вест от архангел Гавраил, че ще стане майка на Божия син. В момент, когато тя е четяла Стария завет. Празникът е утвърден в Православната църква през 7 век.

„Днешният празник се нарича още Боговъплъщение. Т.е син Божий става и син на Дева. Небесното и земното се съединяват. Начало на нашето спасение, тъй като се е изпълнило Божието обещание, че ще бъде изпратен Спасител на падналия поради грехопадението човешки род. Ще му бъде дадено учение, което да го преведе през буйното житейско море и да му върне достойнството“, каза в проповедта си в храма „Свето Възнесение Господне“ архиерейският наместник в Шумен св.ик.Димитър.

Това е един от празниците, посветен на Светата Дева. Честваме оня свят момент, когато тя зачева, за да роди Спасителя на човечеството, каза още отец Димитър. Иисус Христос ни е дал благодатно учение, по което ние да се възпитаваме в своя живот и учим, продължи той.

 

Свещеникът визира думите на великия християнски писател Св. Йоан Златоуст: „Словото стана плът и живя между нас, пълно с благодат и истина“.

Днешният празник на Божията майка може да бъде наречен и празник на всяка жена, обясни отец Димитър. И уточни, че преди години 25 март, „Благовещение“ е било празникът на жената.

Той пожела за присъстващите в храма християни Светото благовещение да бъде благодатно и за духовна и телесна полза.

В най-голямата църква „Св.Св. Три светители“ Светата литургия беше отслужена от протойерей Красимир Капитанов. На днешния ден преди 20 години той бе ръкоположен за свещеник от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, вече покойник.

В чест на този скъп за него ден той раздаде на християните рибен курбан.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама