Община Велики Преслав призовава своите жители да угасят осветлението за 1 час

09:07, 25 мар 17 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Да угасим лампите тази вечер е призивът на общинската администрация във Велики Преслав. Поводът е световната инициатива „Часът на Земята“.

Тя се отбелязва в последния съботен ден на месец март и тази година съвпада с големия църковен празник Благовещение.

Именно това дава още по-голям смисъл на стимула да се присъединим към  начинанието, ориентирано към земята и хората, смятат от  местната админисрация.

Главният еколог на общината Нина Асенова напомня, че трябва да угасим лампите тази вечер между 20.30 ч. и 21.30 ч.

Повече от един милиард души по целия свят ще изключат осветлението си за един час и за поредна година ще се включат в инициативата на международната природозащитна организация „WWF” за противопоставяне на промените в климата, се казва още в призива на великопреславската община.

Часът на Земята е световна инициатива, която привлича вниманието на хората към проблемите на околната среда и им дава възможност да заемат активна позиция за решаването. Акцията се основава на едно съвсем просто действие - изключване на всички светлини за един час, като послание за нуждата от незабавни мерки срещу промените в климата.

Кампания започва през 2007 г. от град Сидни в Австралия и само за година се разраства до една от най-сериозните световни инициативи. През 2009 г. в кампанията „Часът на Земята” за първи път се включват български градове и общини.

Продължавайки традицията, общинска администрация във Велики Преслав за девета година подкрепя световната кампания и приканва своите жители, фирми, институции и собственици на заведения да вземат участие в нея. Според приблизително изчисление, е възможно, над 5000 домакинства от общината да изключат осветлението

Изключването на светлините за 1 час само по себе си няма да спре глобалното затопляне на Земята. Така обаче, заедно с още 1 милиард  души по света, всеки един от нас ще демонстрира, че не е безразличен, се казва в текста на обръщението от кметската управа на Велики Преслав.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама