Определиха журито за „Наградата на Шумен” за изкуство и култура

12:52, 23 мар 17 / Култура 25 827 Шрифт:
Автор:

Журито за „Наградата на Шумен” за изкуство и култура бе определено днес на заседание на постоянната комисия по „Култура” към местния парламент.

Общо 10 бяха номинациите за членове на журито от квотата на творчески съюзи, организации и културни институти.

Павлинка Марева – директор на Центъра за подкрепа за личностно развитие-ОДК и Деян Ефтимов – директор на градската галерия в Шумен отпаднаха, защото събраха по два гласа.

При тайния вот максимален брой гласове – шест, получиха доц. Юрий Проданов, номиниран от Шуменския университет и председателя на Дружеството на шуменските художници Александър Величков, предложен от двете професионални обединения на гилдията.

Пет гласа събраха художникът Румен Михайлов, издигнат от ОШИ „Анастас Стоянов”, арх. Чинка Тодорова, номинирана от Камарата на архитектите в Шумен, литературният критик Иван Карадочев, представител на Дружеството на писателите в града.

Четирима от предложените получиха по четири гласа и се наложи номинациите им да се подложат на втори вот. След него зам. директорът на шуменския театър Диана Христова, предложена също от ОШИ, получи шест гласа. Толкова събра и директорката на ОШИ Надежда Милева, номинирана от същия културен институт.

Актьорът Стефан Сотиров бе определен единодушно за резервен член на журито.

Комисията за определяне на носителите на „Наградата на Шумен” за изкуство и култура се състои от общо 15 души. От тях седем са представителите на творчески съюзи, към тях се прибавят членовете на постоянната комисия по „Култура” към местния парламент и един представител на Общината.

На 5 април от 10.30 часа журито ще определи тазгодишните носители на престижното отличие.

До края на март е срокът за внасяне на предложения за носители на званието „Почетен гражданин на Шумен”. Номинациите могат да се подават от граждани, творчески съюзи и организации.

Музикалният деятел Добрин Панайотов е единственият предложен до момента за званието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама