Корнелия Нинова, председател на БСП: Заедно с хората тръгваме срещу паралелната държава

14:08, 22 мар 17 / Политика 25 481 Шрифт:
Автор:

„Благодаря ви,че бяхте част от промяната с издигането и избирането на Румен Радев за президент на България, че излъчвате енергия и сила , с която ме посрещате“, с тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към стотиците симпатизанти, дошли за среща с нея в зала „Форум“ на Гранд хотел Шумен.

„От Шумен искам да поздравя президента, че ще бъде спряна концесията на летище София. Една сделка, замислена и подготвена от правителството на Бойко Борисов, която щеше да даде този стратегически обект на България свързан с националната сигурност на турска фирма.

Въпросът на въпросите днес е цялостта на българската държава, суверинитетът на България и за сигурността на всеки български гражданин, подчерта Нинова. Тя каза категорично“не“ на намесата на Турция във вътрешните дела на България.

Снимка: Пресцентър Коалиция "БСП за България"

Лидерът бе категоричен, че турски министър не трябва да казва да се гласува за протурска партия в България, за да има тя влияние и да въведе турския език като официален. Както и „не“ на това турски посланик да участва в агитация за една партия. „Не“ на оценката „османски шут за Европа“.

Не приемаме тази намеса във вътрешните работи на България, обобщи лидерът на БСП.. Тя припомни за връзката на опонента - ГЕРБ и за среща на Томислав Дончев с консултант на партия ДОСТ на общи разговори. Според нея партия ДОСТ е бъдещият партньор, който ГЕРБ си отглежда за парламента.

Ние сме си понесли последиците от коалициите с ДПС, които са били публични и явни.

Ще ви кажа, че два пъти сгрешихме трети път няма да го направим, анализира Нинова.

Като лидер тя обяви, , че трябва да се правят чисти, програчни и принципни коалиции. Скъсахме с АБВ, защото в тяхно лице видях безпринципност. Тя се противопостави на практиката, БСП да бъде използвана само за лични интереси и като ракетоносител. И враг на коалиции за власт.

„Имаме претенции да променим България, тъй като сме единствената партия, която имаше сили да промени себе си. А на народа си казваме, че всеки един българин е важен за нас и гласът му ще бъде чут“, допълни Нинова. Със задоволство отбеляза че е сложен край на порочната практика десетина важни човека в партията да определят водача и политиката му за напред. А на България казваме край със задкулисието в политиката на БСП. „Важни са хората, които ние сме длъжни да следваме, категорична бе Нинова.

Речта на лидера често бе заглушавана от мощни аплодисменти в залата.

Като позитивен момент тя открои, че БСП е доказала че не е лидерска партия. И не един човек е важен в партията.

„Който и да е начело на партията трябва да знае, че партията не му е бащиния“, отсече Нинова. Препоръката й е партията да се отвори и да се дава път на нови, млади лица.

Нинова обяви и приоритетите в платформата на БСП- българска икономика, българско производство и земеделие. Български стоки и храни на българската трапеза.

„Не можем да говорим за доходи, за социална политика без производство“.Според нея всички усилия трябва да бъдат съсредоточени в помощ на малкия и средния бизнес и за откриване на производствени предприятия. А държавата заедно с частните предприемаче да прави общи проекти, за да се откриват производство и работни места. Не може плодородната българска земя да не изхранва собствения си народ, каза още БСП лидерът.

Снимка: Пресцентър Коалиция "БСП за България"

БСП ще внесе закон, с който в големите търговски вериги да се продава определен процент българска храна и български стоки.

По думите й една добра икономика е немислима без добре подготвени кадри. А образованието е в основата на всички политики, които БСП ще прави. Тя определи като ад сегашното състояние на българското училище след приемането за Закона за предучилищното и училищно образование. Посегателство върху българската история, по думите й е подмяната на романа „Под игото“ с Робинзон Крузо.

Нинова съобщи пред многобройната аудитория, че ще бъде отменен закона на ГЕРб и внесен нов. С него ще бъдат върнати средствата на държавните и общинските училища, които са отнети и прехвърлени на частни лицеи.“Основата на българското образование е държавното и общинското училище“, подчерта убедено тя.

БСП ще върне и професионалните техникуми, тъйя като без професионални кадри в средното образование няма икономика.

Залата одобри идеята отново с мощни и нестихващи аплодисменти.

Във висшето образование, заедно с бизнеса в България и ректорите на университетите ще бъда изготвена национална карта, от която да се види регионите в страната от какви кадри имат нужда. А с кадрите да бъде гарантирана българската икономика.

Нинова припомни въпроса, който е зададен от университски преподаватели, дали могат да се внасят кадри от Индия и Тунис.

Тя говори пространно и емоционално и за гиноцида в здравеопазването. Според нея трябва да бъде сложен край на пръстовите отпечатъци, на списъци с чакащи.“Който си плаща здравните осигуровки, трябва да се лекува без да доплаща нищо“, каза тя.

Абсурдно е, човек веднъж платил за осигуровките си да плаща за екипи, за консумативи. Това го нямало никъде по света.

Акцент в програмата на БСП е Спешната помощ в малките населени места и малките общински болници. Според лидера, областните болници, които са гръбнакът на българското здравеопазване са в най-окаяно състояние, за сметка на десетките частни. В които не всеки може да си позволи да отиде.

Нинова не отмина и темата за битовата престъпност в малките населени места. Тя припомни, че БСП категорично отхвърля т.нар. Маловажен случай. Например, ако някой влезе в дома на възрастен човек и му открадне покъшнината, това да се счита за маловажен случай. „За депутатите с 3000 лева заплата е маловажно, но за ограбения възрастен човек това е целият му живот. Затова ще бъде премахнато понятието „маловажен случай“. Тя открои битовата престъпност като един от най-сериозните проблеми в малките населени места.

Но за БСП продължава да бъде приоритет социалната политика и доходите на хората.

Сред бързите спешни мерки е преизчисляването на пенсиите отново. При тези думи залата избухна отново в подкрепящи аплодисменти.

„Аз се изправям пред вас с чисто лице и ви казвам, че поемам личната отговорност, тръгвам срещу паралелната държава, без никакъв компромис“. Търся единствено подкрепата на хората на 26 -и за да се справим с този въпрос.

Водачът на шуменската листа Иван Иванов направи кратка равносметка на изминалата кампания. Посетени са всички населени места в област Шумен.

„ В цялата кампания се откроиха ключови думи като доверие, промяна в името на достойнството на българите,растеж на пенсии и заплати, но без политически рекет от чужди инвеститори, в защита на българския интерес.

„ Аз съм убеден че лидерът Корнелия Нинова ще ни подкрепя за решаване на проблемите с водата, за въздуха и за всички важни проблеми. А в неделя всички ще знаем, че следващият премиер на България ще се казва Корнелия Нинова“, каза досегашният депутат, който има всички шансове отново да седне н парламентарната банка. И да задава неудобни въпроси, когато се наложи. Както го е правил пред изминалите си два мандата.

Снимка: Пресцентър Коалиция "БСП за България"

“За кратко време Вие успяхте да върнете доверието в партията, показахте, че сте човек, който работи усърдно и упорито с идеи. А хората го следват, колкото и да е труден пътят.“, подчерта Иванов в емоционалното си обръщение към специалния гост на шуменските социалисти.

Общинският лидер на БСП Шумен Веселин Пенчев определи кампанията като емоционална, когато хората са поставяли проблемите, които ги вълнуват.

Възрастните ни питат за пенсиите си, активните хора за по-високи заплати, а младите за образование и перспектива. Предизборната платформа наБСП дава решение на проблемите на хората, обяви той.

В прочувствено послание четвъртата в листата Петранка Димитрова определи БСП лидера, като успешна жена, която изгражда стабилни основи от камъните, с които я замерят.

А лидерът на БСП Хитрино благодари на Корнелия Нинова и цялата парламентарна група,че са им помогнали с финанси в най-трудния момент след експлозията на цистерна на 10 декември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама