1004 деца и възрастни получават социални услуги в Шумен

13:51, 21 мар 17 25 361 Шрифт:
Автор:

1004 деца и възрастни получават различни услуги по социални проекти на община Шумен. 408 души са назначени на трудов договор за работа по четирите социални проекта – „Подкрепа за независим живот в община Шумен“, „Център за ранно детско развитие в община Шумен“, „Приеми ме, 2015 г. - етап ІІ“, „Топъл обяд“ и за извършване на услугите на  Домашния социален патронаж. Това съобщи днес на редовния брифинг д-р Светлана Маркова зам.-кметът по социална политика и здравеопазване.

 „Подкрепа за независим живот“ е най-големият проект, по който работи община Шумен. Проектът стартира през 2015 г. с първоначален бюджет 499 хил. лв. Средствата се оказаха крайно недостатъчни за нуждите на Общината, поради което се наложи община Шумен да кандидатства за допълнително финансиране от 375 хил. лв. Общият бюджет по проекта е 875 000 лева.

За двете фази на проекта са наети 160 лица на трудов договор, като към момента 420 души се ползват от услугата  потребители. Услугата е безплатна, а проектът ще продължи до края на месец октомври тази година.

„Осигурена е почасова грижа с цел подобряване качеството на живот, улесняване на достъпа до социални и здравни услуги, създаване на условия за независимост и социална интеграция на възрастни хора над 65 г. и на хора с увреждания“, уточни д-р Светлана Маркова.

Общо 20 души работят в Центъра за ранно детско развитие към  община Шумен.

Усилията на екипа са насочени към подобряване на психичното и двигателното развитие на деца с увреждания, емоционалното и социално функциониране, както и предотвратяване  на изоставянето на деца с различни степени на увреждане и  стимулиране на отглеждане на детето в семейни условия.

Работата по проекта ще продължи до 31 октомври  2018 година. Освен децата в проекта са включени и техните родители. Обхванати са 110 потребители – 60 деца и 50 родители. Общината е защитила максималния бюджет –365 хил. лв.

144 дeцa на възраст от 0 до 18 години ca нacтaнeни в 144 пpиeмни ceмeйcтвa в oблacттa пo пpoeкта „Пpиeми мe 2015 г. – II етап“. Целта на проекта е децата да се отглеждат в семейна среда на близки и роднини или в приемно семейство. По проекта няма лимит за финансиране, работата по него ще продължи до 28 февруари 2018 година.

13 социални работници са назначени на трудов договор като ментори на семействата, които cлeдят зa paзвитиeтo нa пpиeмнитe дeцa и пoмaгaт зa paзpeшaвaнe нa възникнaли пpoблeми.

От 2016 година проектът е областен като водещ град е община Шумен.

120 социално слаби жители се ползват от услугата Обществена трапезария по проект „Топъл обяд“.Четирима работници са наети на трудови договори в трапезарията. По проекта също няма за финансиране.

Домашният социален патронаж продължава да функционира, като има възможност капацитетът му да бъде увеличен.

Към него са назначени 28 души ангажирани с доставка на храна по домовете на 300 души на територията на общината. Обслужват се  възрастни и самотни живеещи граждани.

Продължава сътрудничеството по различни програми на социалното министерство чрез Бюрото по труда. За 2016 г. общината е осигурила работа на общо 58 души на възраст от 18 до 60-годишна възраст.

 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама