Отварят сондажа на минералния извор в село Мараш

12:23, 21 мар 17 25 796 Шрифт:
Автор:

Договор за разконсервиране и проучване на минералната вода в село Мараш е сключила Община Шумен с една от четирите фирми изпратили оферти.

Предстои геоложката фирма „Геология, проектиране и проучване” АД гр. Варна да започне 72-е часово водочерпене, което е по съвременен метод. След като се стигне до чиста вода и се стабилизира нивото й, РЗИ ще вземе проба от водата, за да бъдат извършени необходимите изследвания – бактериологични, микробилогични, физически, химически, биофизически, биохимически, радиологични   и всякакви други показатели на минералната вода.

На базата на резултатите от тях ще бъде направена балнеологична оценка за качествата на водата и ще бъде издаден сертификат за сферите на нейното приложение, обясни още д-р Маркова. Проучванията ще приключат в срок до 6 месеца.

„Геоложкото проучване ще бъде извършено в кратки условия,  до началото на месец април, заради дъждовете, които се очакват“, каза днес пред журналисти д-р Светлана Маркова зам.-кмет по здравеопазване и социална политика.

В решение на МОСВ е записано, че водата от сондаж № Р -2 в село Мараш може да се ползва единствено за хидро-гео-термална енергия, отдих и спорт, като няма балнеологична оценка. Водата ще може да се използва за лечение на опорно-двигателния апарат, гинекологични и кожни заболявания.

Проучването ще струва на общината 18 хил. лв. с ДДС.

„Имаме ценно богатство, което не трябва да оставяме. Ваните в ДКЦ и МБАЛ Шумен стоят, както и басейна в ДКЦ, и  ако успеем да докараме водата от Мараш ще включим много програми за деца, за които имаме идеи. Имаме опасения само да не почнат хората да използват водата за питейни нужди“, допълни още д-р Светлана Маркова.

От 2011 г. с решение на МОСВ, минералните извори са отдадени на общините, като едно от условията предвижда те да бъдат върнати обратно на държавата, ако общините не предприемат нищо с предоставените им минерални извори.

В продължение на 20 години сондажът в Мараш стоеше консервиран.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама