Кастрят опасни дървета в най-многолюдната част на Шумен

10:01, 21 мар 17 25 685 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Подрязване на дървета със сухи и опасни клони в централната част на Шумен се извършва тези дни в зоната с най-много заведения на открито и хора по пешеходните алеи. Обезопасяването на старите дървето чрез премахване на сухи клони и оформяне на короните започна в началото на този месец.

Общо 60 дървета ще бъдат обезопасени, припомни инж. лесовъд Елка Димитрова от общинското предприятие „Паркове и обредна дейност“, на което е възложена дейността.

По думите на Димитрова вече са обработени около половината от предвидените дървета. Досега се кастреше в зоната между Руски паметник и площад „Кристал“, а сега дейностите продължават по бул. „Славянски“, нагоре към Община Шумен.

Там където се извършва рязането на клони мястото е заградено, за да не минават пешеходци.

Снимка: Topnovini.bg

Автовишка и кран се използват за операцията. Височината на някои дървета е към 15 метра, големи са и клоните, които се отстраняват.

„Тук е мястото с най-увредени дървета и в същото време организацията на работа е най-сложна заради многото хора и заведения“, каза още инж. Елка Димитрова.

Тя отбеляза, че в края на всеки работен ден отпадъчната маса от рязането се изнася. Годната част от нея отива в общински склад, за да се използва от детски и социални заведения.

Снимка: Topnovini.bg

Мястото на рязането се обработва с боя, за да се запази дървесината от загниване.

От общинското предприятие обясниха още, че дълго планираната дейност, отлагана заради недостиг на техника и необходимост от синхрон, ще бъде изпълнена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама