Д-р Валентин Петров: Има начин да задържим медиците в Шумен, но трябва да започнем да работим по този проблем! Веднага!

10:21, 20 мар 17 / Политика 25 4876 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Д-р Валентин Петров е кардиолог с 32-годишна практика, един от най-изявените специалисти в тази сфера на медицината в Шумен, управител на ДКЦ-1 до 2016 г.  От 15 години е член на Европейското обществото на кардиолозите /ESC/, което е лидер в откриването на най-добри практики в сърдечносъдовата медицина. В България има не повече от 30 кардиолози с титлата FESC. Д-р Валентин Петров е кандидат за народен представител от гражданската квота и е на 3-то място в листата на коалиция „БСП за България“.

Д-р Петров, на всички срещи вие изтъквате като най-голям проблем на шуменското здравеопазване дисбалансът между различните медицински структури. Посочвате, че кадрите, парите и техниката се концентрират в едни здравни заведения, а други не разполагат нито с достатъчно специалисти,  нито с модерна апаратура. Как, според вас, трябва да се реши този проблем? Да се закриват губещи структури, както искаше д-р Москов?

Категорично не! Ликвидацията на здравни заведения не решава никакви проблеми. Болно ми е да си спомням колко много и успешни здравни заведения имаше в Шумен. Сега в града няма общинска болница, единствената подобна структура е онкологичният диспансер, но тя обхваща пациенти от няколко региона. А преди 20-тина години в Шумен имаше успешна общинска болница, която беше закрита от правителството на СДС, въпреки доброто й състояние.  Просто тогава някой управник реши, че като вземе специалистите и парите, ще направи голяма реформа в здравеопазването.

Ще цитирам по спомен тогавашния син депутат д-р Таракчиев, който обясняваше, че като се преместят персоналът и общинските пари в окръжната болница, здравеопазването на града ще цъфне и върже. Е, цъфна и завърза! Лекарите не пожелаха да отидат в окръжната болница, просто си потърсиха други градове и други държави. Какво загубиха пациентите, всички виждаме.

Закри се още една добра болница – военната,  закри се един добър диспансер – кожният, който стана отделение в МБАЛ – Шумен. И се вижда, че всички тези ликвидации изобщо не подобриха здравеопазването в града, напротив, рязко го влошиха.

Какво трябва да се направи отсега нататък? Смятам, че нищо от сградния фонд на болниците не трябва да се закрива, продава или преотстъпва. Но като организационна структура може би трябва да се преосмислят нещата.  Да се направи така, че болничните отделения да бъдат наситени с качествени специалисти. Сега на едно място липсват хора, на друго не стигат за пълен график.  Тези специалисти трябва да се съберат в една структура и да дадат това, което могат най-добре.  

Не е тайна, че сега даже в областната болница липсват специалисти. Как ще накарате лекарите да останат в Шумен?

Липсват специалисти във всички здравни заведения, няма нито една структура, която да е окомплектована напълно. Липсват сестри, липсват лекари, много от по-възрастните колеги наближават пенсионна възраст и остават да работят след пенсионирането си, просто защото няма млади попълнения. За миналата година в Шумен има само един или двама нови млади лекари. 

И трябва да признаем, че решението на този проблем няма да стане от днес за утре.  Ако въобще се реши, това ще стане след години и то ако веднага започнем да действаме в тази посока. А сега единственото, което можем да направим, е да съберем специалистите на едно място, за да имаме поне една свястна хирургия, или вътрешно отделение, или АГ-отделение.

Когато аз започнах работа, в шуменските болници имаше 3 вътрешни отделения с пълен персонал и хората се бореха да започна работа там. Сега няма кандидати да се напълни едно отделение.  АГ беше комплекс, мини болница с 32 лекари и нямаше проблем нито за дежурства, нито за квалификация.

Трябва да се вземат комплексни мерки, за да се задържат лекарите и сестрите тук. Заплатите са важни, но не са всичко. Много неща тук са част от миналото – и като техника, и като възможности за специализация. Необходими да сериозни решения за шуменското здравеопазване.

А какво трябва да се случи с болниците в Нови пазар и Велики Преслав? Ясно е, че там също липсват и специалисти, и техника, и финанси?

Те не трябва да бъдат закривани. Напротив, тези здравни заведения трябва да съществуват и да бъдат специализирани да поемат спешни случаи.  Всяка една от тези болници обслужва население  от 30-40 000 човека и тези хора не могат да бъдат оставени без медицинска помощ.  Затова болниците в тези общини трябва да имат възможност да поемат спешните случаи така, че хората да бъдат стабилизирани и транспортирани в по-голяма болница, където да се довърши лечението . Според мен трябва да бъдат създадени силни здравни структури в малките общини, които да поемат спешността и всичко останало да бъде пренасочено към областната болница.

Ако имате възможност да решавате проблемите на здравеопазването, кое е първото, което ще направите?

На първо място трябва да се започне една дългосрочна програма за привличане на кадри към населените места като Шумен.  Това не е процес за ден-два, но трябва да се намери начин да задържим млади хора. Тези, които заминаха, не можем да ги върнем, но тези, които сега се създават, трябва да ги задържим.  

На тези хора трябва да им се осигури работа, добро заплащане, жилища, качествена апаратура, възможности за развитие. Това е огромният проблем, по който трябва да се работи. Защото всичко останало  може да се реши някак. Апаратурата може да не е добра, но все пак я има, сградите могат да бъдат ремонтирани - нещо, което става с пари, може да се направи.  Но липсата на кадри е убийствена за всички. Затова оттам трябва да започнем и то веднага. И то с дългосрочна политика, която всеки следващ управляващ да надгражда. В противен случай след 20 години просто няма да имаме здравеопазване в Шумен…

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама