Шуменски абитурент създаде уникална програма за компютър и спечели награда

10:03, 20 мар 17 25 458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Програма, която може да задейства устройства като ги кара да извършват различни дейност от разстояние е изобретил Даниел Димитров от Шумен. Той е ученик в 12 клас на Професионалната гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт в Шумен.

Със своята разработка Даниел печели първо място в Областната олимпиада по информационни технологии. 

Четири месеца Даниел и преподавателката му по IT-технологии инженер Недялка Йорданова работят върху съвкупността от програми. Те ги вграждат  в приложна платка или своеобразен малък компютър към изводите на който се включват устройства, които могат да следят от разстояние даден производствен процес. Чрез включените към компютъра устройства може, например, да се светват и изгасят лампи от разстояние. 

За неговия IT-проект инж. Недялка Йорданова казва, че  нивото на сложност на  проекта е по-скоро ниво за дипломна работа за студенти. Сложността идва от това, че в неговата програмна система се генерират процеси, който взаимодействат с други процеси в Интернет (създадени от Интернет потребителите). Неговата система следи за възникнали събития, и когато възникне такова събитие, тя "отговаря" по отделелен начин с точно определена реакция.

Системата е разработена на програмния език "Python", който е ориентиран за работа с подобни системи  с Raspberry pi", пояснява преподавателката от шуменската гимназия.

За своя ученик инж. Йорданова казва още, че има награда за уеб дизайн. Даниел е направил училищния сайт и има успешен експериментален сайт, с разработени теми за държавните зрелостни изпити.

Абитуриентът мечтае да учи в Техническия университет във Варна. За себе си казва, че ако може да избира между трите възможности - да е богат, полезен или известен, иска да бъде известен. "Така хората ще ми имат доверие и тогава ще мога да предлагам по-голяма част от продуктите и разработките си", казва ученикът.

Недялка Йорданова смята, че работи заедно с учениците, за да бъде полезна за околните.

"Да мисля за другите, да мотивирам учениците да бъдат иновативни, това ми е призванието", обяснява преподавателката в Професионалната гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт в Шумен.

До края на учебната година се очакват и други подобни изненади от нейни възпитаници.
 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама