На Кръгла маса с учители ГЕРБ представи програмата си в образованието

09:23, 20 мар 17 / Политика 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Програмата на ГЕРБ за образованието бе представена пред учители от Шумен на Кръгла маса. На срещата с педагозите присъстваха водачът на листата на партията в 30 многомандатен изборен район д-р Румен Генов, вторият номиниран проф. Стефан Желев, заедно с други представители на кандидатската листа на партията. Гости на срещата бяха кметът на Шумен и областен лидер на ГЕРБ Любомир Христов и Донка Иванова, ръководител на областния предизборен щаб на партията.

Програмата на ГЕРБ в сферата на образованито представи Галя Захариева.

Снимка: Пресцентър на ГЕРБ - Шумен

Основната цел на българското училище е да подготвя високо образовани млади хора. С децата трябва да се работи, така че повече от тях да разгърнат потенциала и заложбите си. За това обаче трябва да се инвестира в учителите. Нужни са добре подготвени и мотивирани педагогически кадри.

На дискусията бе посочено, че ще се работи в посока на въвеждане на новите технологии в учебния процес.

Посочено бе, че макар и недостатъчно при управлението на правителствата на Бойко Борисов парите за образование са се увеличили. В Закона за образование е прието, че средствата в сферата ще се увеличават плавно всяка следваща година. На срещата бе коментиран и въпроса за делегираните бюджети на училищата. Според Захариева те са допринесли за самостоятелността на учебните заведения и са прекъснали зависимостта им от местната власт. Въвеждането на делегирани бюджети е довело и до конкуренция между училищата. През годините обаче тази система на финансиране до някаква степен се е опорочила и конкуренцията е отпаднала като фактор. По тази причина от ГЕРБ предлагат промяна в системата на делегираните бюджети, като държавата гарантира разходите за издръжката на всяко училище и те да не зависят от броя на децата в него. Предвижда се да се отпускат допълнителни средства на учебни заведения с концентрация на деца от уязвими социални групи. Те ще се използват за финансирането на допълнителни часови и извънкласни дейности.

Програмата на ГЕРБ предвижда допълнителни пари за училища с по-слаби резултати и за такива с добри. Ръководствата на школата сами ще преценяват как и за какво да харчат средствата.

Лекторката подчерта, че има разминаване между заложеното в новия Закон за средното образование и прилагането му от служителите на ресорното министерство, което е довело до бумащина и е стопирало разгръщането на креативността на учителите.

На този етап от ГЕРБ отчитат като грешка предоставянето на Министерството на образованието на един от коалиционните партньори. При бъдещо управление обаче то ще се ръководи от министър на ГЕРБ. От партията се зарекоха да преразгледат стандартите в образованието, защото те са лостовете, които трябва да облекчават работата на педагозите.

В програмата си ГЕРБ са заложили проверка на изпълнението на Закона за средното образование на всеки две години.

ГЕРБ предвиждат удвояване на заплатите на учителите до края на мандата, като вече са готови изчисленията за скока.

На срещата бе припомнено, че за тази годи правителството на Бойко Борисов е отпуснало с 223 млн. повече за образование. Това означава, че за всяка година от мандата парите в по това перо трябва да са не по-малко от 350 млн. лева.

От ГЕРБ са изработили Национална програма за подкрепа на младите учители. Сред основните приоритетие е практическата подготовка на бъдещите педагози в университетите, изготвяне на система за квалификация и преквалификация на учителите и такива, работещи с деца със специални образователни потребности. В тази връзка се предвижда увеличаване на броя на психолози и педагогически съветници, за да може училището да отговори максимално на предизвикателствата при работата с деца със специални образователни потребности.

На срещата бе подчертано, че единствената година, в която няма ръст на парите за образование е тази, в която е управлявало правителството на Пламен Орешарски, а по времето на Сергей Станишев в страната са закрити 400 училища. Докато при първия и втория кабинет на Бойко Борисов средствата за образование са се повишавали всяка година.

В програмата на ГЕРБ за образование се набляга и на преодоляване на неграмотността, като за целта ще се работи за подобряване на координацията между училищата и социалните служби, а при непосещаване на занятия ще се спират помощите и детските надбавки.

В програмата си ГЕРБ поставят особен акцент върху развитие и насърчаване на средното професионално образование. Стъпката е продиктувана от затрудненията, които изпитва родния бизнес с намирането на квалифицирани и добре подготвени кадри. Ще се работи за въвеждане на дуалната форма на обучение. Вече има училища в страната, които работят по пилотни проекти в това направление. Доброто професионално образование е голяма сила, защото то е това, което движи индустрията ни напред. Бизнесът е готов да осигурява практиката на младежите в реална работна среда, а също и стипендии за най-добрите ученици.

Важно е на регионално ниво да се направи карта от какви кадри най-много се нуждае местната индустрия.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама