• Митрополит Йоан ще следи за строителството на храма. Снимка: БГНЕС

Започва изграждането на православен храм в гр. Каолиново. Вече е открита банкова сметка, в която всеки желаещ може да даде своята лепта за градежа на новата църква „Свето Успение Богородично”. Първият дарител с  лични 1000 лева е кметът   на Каолиново Нида Намъков.

„Както съм помагал за изграждането на мюсюлмански храмове, така  ще се включа в кампанията  и за православна църква. Ще направя всичко, което е по силите ми до края на мандата да бъде издигнат храм”, заяви за Topnovini.bg кметът на Каолиново. Той уточни, че Общинският съвет ще реши с каква сума да помогне. Отделно ще се търси финансова подкрепа и от местния бизнес.

„Идеята тук да бъде построена църква е от няколко години, но все оставаше на заден план. Важното е, че се започна. Преговаряме с архитекти, които да изготвят проекта”, каза още градоначалникът.

За градежа е сформирано църковно настоятелство. Председател е отец Андрей от Нови пазар. „Преди години в Каолиново беше направена първа копка при покойния митрополит Кирил. Идеята е на местни православни християни”, сподели отец Андрей. И уточни, че впоследствие идеята е пропаднала, тъй като теренът е бил неподходящ. Имало е наличие на твърда скала и това прави невъзможно изкопаването на стабилни основи.

„Обадиха ми се хора, които желаят реанимирането на идеята за изграждане на църква. Използвам вашата медия, за да изкажа благодарност на Община Каолиново и Общинския съвет, които издействаха в центъра на града напълно безвъзмездно да получим парцел. Така, че БПЦ става собственик на храма”, каза още отец Андрей. Той се е срещнал с кмета на Каолиново Нида Намъков и е получил уверение за помощ и подкрепа в начинанието.

Поставихме началото. Какво ще стане ще реши Бог, сподели свещеникът. И уточни, че Варненско-Преславският митрополит Йоан, като управляващ епархията ще следи за хода на строителството, което трябва да бъде издържано в духа на православната традиция по отношение на архитектура и изписване.

„Имам пълно доверие на председателя на църковното настоятелство – отец Андрей. Добре е да се построи тук храм”, каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан за Topnovini.bg.

Неговата визия за храма е да не бъде огромен, а нормален, където спокойно да се извършват богослужения. Варненският владика не е привърженик на идеята за храмове-гиганти. Той обясни, че Епархийският съвет на митрополията има последната и решаваща дума какъв проект ще бъде одобрен за градежа.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно