В Каолиново ще бъде изграден православен храм, посветен на Богородица

11:31, 19 мар 17 25 439 Шрифт:
Автор:

Започва изграждането на православен храм в гр. Каолиново. Вече е открита банкова сметка, в която всеки желаещ може да даде своята лепта за градежа на новата църква „Свето Успение Богородично”. Първият дарител с  лични 1000 лева е кметът   на Каолиново Нида Намъков.

„Както съм помагал за изграждането на мюсюлмански храмове, така  ще се включа в кампанията  и за православна църква. Ще направя всичко, което е по силите ми до края на мандата да бъде издигнат храм”, заяви за Topnovini.bg кметът на Каолиново. Той уточни, че Общинският съвет ще реши с каква сума да помогне. Отделно ще се търси финансова подкрепа и от местния бизнес.

„Идеята тук да бъде построена църква е от няколко години, но все оставаше на заден план. Важното е, че се започна. Преговаряме с архитекти, които да изготвят проекта”, каза още градоначалникът.

За градежа е сформирано църковно настоятелство. Председател е отец Андрей от Нови пазар. „Преди години в Каолиново беше направена първа копка при покойния митрополит Кирил. Идеята е на местни православни християни”, сподели отец Андрей. И уточни, че впоследствие идеята е пропаднала, тъй като теренът е бил неподходящ. Имало е наличие на твърда скала и това прави невъзможно изкопаването на стабилни основи.

„Обадиха ми се хора, които желаят реанимирането на идеята за изграждане на църква. Използвам вашата медия, за да изкажа благодарност на Община Каолиново и Общинския съвет, които издействаха в центъра на града напълно безвъзмездно да получим парцел. Така, че БПЦ става собственик на храма”, каза още отец Андрей. Той се е срещнал с кмета на Каолиново Нида Намъков и е получил уверение за помощ и подкрепа в начинанието.

Поставихме началото. Какво ще стане ще реши Бог, сподели свещеникът. И уточни, че Варненско-Преславският митрополит Йоан, като управляващ епархията ще следи за хода на строителството, което трябва да бъде издържано в духа на православната традиция по отношение на архитектура и изписване.

„Имам пълно доверие на председателя на църковното настоятелство – отец Андрей. Добре е да се построи тук храм”, каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан за Topnovini.bg.

Неговата визия за храма е да не бъде огромен, а нормален, където спокойно да се извършват богослужения. Варненският владика не е привърженик на идеята за храмове-гиганти. Той обясни, че Епархийският съвет на митрополията има последната и решаваща дума какъв проект ще бъде одобрен за градежа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама