• Снимка: Topnovini.bg

Златната църка край Велики Преслав, запазена от времето на цар Симеон Велики, има нужда от спешен ремонт. Паметникът на културата е на 1100 години, изложен е на преки климатични влияния и те са една от причините оригиналните зидове да се рушат.

Освен това бетонът, който лежи над тях допълнително натоварва основите. Специалистите казват, че е заплашена от унищожение оригиналната субстанция. Отронена мазилка и откъртени каменни парчета са изпадали на земята.

Сигнални ленти предупреждават туристите, че преминаването под колоните и арките, е забранено и че предстоят ремонтни дейности.

Този проблем се коментира преди седмица на високо ниво във Велики Преслав. В старата столица бяха вицепрезидентът Илияна Йотова и зам.-министърът на културата проф. Боряна Христова за откриване на националната кампания за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство „Чудесата на България 2017“.  

Снимка: Topnovini.bg

На този форум  проф. Боряна Христова заяви, че трябва да се възложи изработване на проект за реставрация и консервация и че Министерството на културата ще мземе участие в спасяването на Златната църква. «Аз ви обещавам всички процедури да станат в много кратки срокове», заяви във Велики Преслав зам.-министърът на културата.

Боряна Христова каза още, че 500 хил. лв. са годишните пари, които тяхната дирекция тепърва ще разпределя и лично покани преславския кмет, д-р Александър Горчев на среща, преди да е започнало разпределянето на средствата.

Градоначалникът ГорчевГрадоначалникът ГорчевГ поиска към 60 хил. лв. за реставрация и консервация на Златната църква и зам.-министър Христова обеща сумата. Освен това италиански специалисти ще участват в реставрацията. Консулът на Италия Антонио Таркуинио беше сред гостите на форума във Велики Преслав и заяви подкрепа за българския туризъм и култура.

Кога, обаче, ще започне ремонтът и дали ще стигнат парите, ще покаже проектът, а докато той стане, туристите ще гледат как всеки ден се ронят парчета история от 11 вековната църква.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно