Оригиналните основи на Златната църква край Преслав се рушат

08:07, 19 мар 17 25 792 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Златната църка край Велики Преслав, запазена от времето на цар Симеон Велики, има нужда от спешен ремонт. Паметникът на културата е на 1100 години, изложен е на преки климатични влияния и те са една от причините оригиналните зидове да се рушат.

Освен това бетонът, който лежи над тях допълнително натоварва основите. Специалистите казват, че е заплашена от унищожение оригиналната субстанция. Отронена мазилка и откъртени каменни парчета са изпадали на земята.

Сигнални ленти предупреждават туристите, че преминаването под колоните и арките, е забранено и че предстоят ремонтни дейности.

Този проблем се коментира преди седмица на високо ниво във Велики Преслав. В старата столица бяха вицепрезидентът Илияна Йотова и зам.-министърът на културата проф. Боряна Христова за откриване на националната кампания за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство „Чудесата на България 2017“.  

Снимка: Topnovini.bg

На този форум  проф. Боряна Христова заяви, че трябва да се възложи изработване на проект за реставрация и консервация и че Министерството на културата ще мземе участие в спасяването на Златната църква. «Аз ви обещавам всички процедури да станат в много кратки срокове», заяви във Велики Преслав зам.-министърът на културата.

Боряна Христова каза още, че 500 хил. лв. са годишните пари, които тяхната дирекция тепърва ще разпределя и лично покани преславския кмет, д-р Александър Горчев на среща, преди да е започнало разпределянето на средствата.

Градоначалникът ГорчевГрадоначалникът ГорчевГ поиска към 60 хил. лв. за реставрация и консервация на Златната църква и зам.-министър Христова обеща сумата. Освен това италиански специалисти ще участват в реставрацията. Консулът на Италия Антонио Таркуинио беше сред гостите на форума във Велики Преслав и заяви подкрепа за българския туризъм и култура.

Кога, обаче, ще започне ремонтът и дали ще стигнат парите, ще покаже проектът, а докато той стане, туристите ще гледат как всеки ден се ронят парчета история от 11 вековната църква.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама