Първите в листата на ДПС обсъждаха проблеми на региона с бизнеса

18:40, 17 мар 17 / Политика 25 553 Шрифт:
Автор:

Първите двама в кандидат-депутатската листа на ДПС д-р Нигяр Джафер и Хамид Хамид се срещнаха с членове на Управителния съвет на Стопанската камара в Шумен. Присъстваха ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев, председателят на Стопанската камара Николай Тончев, Илия Попов, собственик на фирма за мъжка конфекция и Ленин Попов, бизнесмен от Нови пазар. Както и секретарят на камарата Николай Николов. Дискусията се проведе в зала "Дискрет" на Гранд хотел Шумен.

„Срещата е инициирана от камарата“, каза проф. Колев. Той припомни приноса на д-р Джафер за развиване дейността на здравни заведения в региона и на Хамид Хамид, като сериозно присъствие в парламентарната комисия по правни въпроси. Наистина във ваше лице ще имаме сериозни народни представители, обяви проф. Колев.

Стопанска камара никога не е показвала политически пристрастия. Понякога сме доста остри по-отношение на политиците, не към всички, сподели председателят на Камарата Николай Тончев. Той припомни , че в Шумен е концентрирана най-добрата част от икономиката на Североизточна България.

Той съобщи, че до края на годината предстои да бъдат открити още пет нови предприятия и разкрити до 1500 работни места.“Ние сме загрижени за работната ръка, като количество и изключително като квалификация“, отбеляза Николай Тончев.

Основният ни въпрос към политиците е относно раздаването на пари като социални помощи. Това да приключи, каза бизнесменът. Според него системата от социални помощи към трудова заетост трябва да бъде забравена тъй като са създадени много професионални безработни. Той поиска от политиците да премахнат практиката за наемане на чуждестранни работници.

„Ние винаги сме подкрепяли бизнеса като партньор, който разкрива работни места, създава заетост. На срещи с наши избиратели твърдим, че бизнесът е много важен, тъй като създава нови работни места. Наясно сме обаче, че инвестиционният климат се създава от държавата“, заяви водачът на листата д-р Нигяр Джафер. Тя уточни, че парламентарната група на Движението работи в посока неувеличаване на данъците и осигурителна тежест, създаване на климат, който да благоприятства привличането на чужди инвестиции, доколкото това е възможно, съгласно международната конюнктура. А и да се подмомагат хората, които се опитват да правят бизнес.

ДПС е политическата сила, която смята че трябва да се работи в посока намаляване на данъчната и осигурителната тежест. „Даваме си сметка, че бедността и ниският стандарт на живот са основният проблем на България в момента“, категорична бе д-р Джафер. Според нея това предопределя и много от други проблеми. Защото бедният човек се подава на популизъм, обобщи тя. По думите й пенсионната система работи при дефицит. И държавата от данъчната маса дофинансира тази система. Всеки един работещ носи на гърба си поне един пенсионер, е изводът.

„Сблъскваме се с един парадокс, обикаляйки села и паланки на първо място се поставя проблема с безработицата“, съобщи д-р Джафер. А работодатели поставяли въпросът, че бизнесът все по-трудно си намира работници.

„Индустриалният парк е пример за много региони как трябва да се организара бизнесът, за привличане на инвестиции. Докато говорехме за липса на инвестиции вече говорим за липса на работна ръка. Знаехме, но си премълчавахме тези проблеми“, влезе в дискусията и вторият в листата на ДПС Шумен, досегашният депутат Хамид Хамид. По думите му няма да се мине без варианта - работници от чужбина, особено що се касае за квалифицирана работна ръка. Технически грамотни работници в регионите не останаха, отчете Хамид.

Той посочи като проблем, че образованието и бизнесът гледат в различни посоки. И все не могат да се погледнат очи в очи.

Друга тревожна тенденция по думите на бившия народен представител е, че продължава да има наплив по специалности, където реализацията е почти невъзможна.Или е много трудна.

„Мен ми е обидно, когато виждам завършили студенти специалността „право“ да работят като охранители в София. От друга страна заварчици седми разряд почти няма в страната. А един заварчик получава по-голяма заплата от главния счетоводител в едно предприятие. Няма пресечна точка между търсене и предлагане, анализира нередностите бившият депутат. Той вижда вината за този проблем на образователната система и на бизнеса. Бизнесът не предприе никакви стъпки.

Като положителна практика той посочи , че вече се осигуряват стипендии в някои средни училища. Целта е да се подготвят кадри. Според него най-големият виновник е държавата, която се управлява от политици.

Той открои акцента в платформата на ДПС – борба с бедността. „За разлика от други партии ние не смятаме да борим демографската криза с помощи. Тази криза се бори чрез създаване по-добри условия за живот“, поясни той. Това включва увеличаване доходите на хората.

Като добър пример той даде преформатирането на образователната система.

Могат да бъдат предприети много бързи действия за облекчаване на условията за правене на бизнес. Добра идея, според него е създаване на държавна агенция за инвестиции. Т.е. Агенцията за инвестиции да бъде извадена от Министерство на икономиката. И тя да бъде подчинена на Министерски съвет.

 

Хамид смята като обидно потенциалният инвеститор да обикаля от гище на гише, за да вземе всички разрешения. А в тази агенция за всеки инвеститор трябва да отговаря персонално служител и трябва да носи персонална отговорност за документацията.

„Има остатъци от минали времена – неправилно четене на дерективи и регламенти на Европейската комисия“, смята Хамид.

Той обяви, че бизнесмени от френския град Лион имат намерение да развиват бизнес в Шумен. Те ще огледат терени. А Хамид Хамид ще съдейства за реализиране на техния проект.

Председателят на Стопанската камара Николай Тончев открои като приритет пред бъдещите депутати от Шумен да работят да завършването на автомагистрала Хемус, като Шумен стане връзка между Южна и Северна България. Това е формулата за развитие на Хитрино и Дулово до Силистра, според бизнесмена. Той смята, че това трябва да стане национален приоритет и да се търси европейско финансиране.

Генералният консул на Турция вече е одобрил идеята.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама