Наредбата за обществения ред в Шумен се нуждае от цялостна ревизия

17:05, 17 мар 17 25 1235 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Временната комисия по Наредба № 1 на община Шумен, за опазване на обществения ред, направи днес редица редакционни промени в текстовете за вдигане на шум в населените места.

След продължителни дебати съветниците затвърдиха становищата си, че общинската администрация ще контролира шума от питейните заведения, събирания на открито и всякакъв друг вид аларми след 22 часа и че кметът ще може да възлага измерването на шума на лицензирана институция. Тези решения на временната комисия бяха взети след поредно обстойно обсъждане на проблема.

Няколко са фирмите в града, заради които се налага да се правят промени, но като цяло съветниците от временната комисия са категорични, че Наредбата подлежи на цялостен анализ или цялостна ревизия, както заявиха и съветникът Пламен Петков, и председателят на временната комисия Добромир Драев. Той изрично подчерта няколко пъти, че трябва да има желание от страна на общината да се реши проблемът със силния шум и не е допустимо Регионалната здравна инспекция да отказва да мери нивото на шума след изтичане на работното време.

Комисията се занимава отдавна с тези въпроси и мандатът й изтича, понеже е временна. Тъй като обаче има още много работа по Наредбата, съветниците, участвали в дебата, поискаха удължаване на мандата. Липсата на кворум беше причина да не се вземе решение, но направените предложения днес, по текстовете влизат в заседателна зала.

Редакционни промени бяха направени в още няколко алинеи, но силата на звука от високоговорителите на джамите ще се обсъжда след изборите. До това решение се стигна, за да не се тълкуват промените като популизъм по време на предизборна кампания. По тази причина обсъждането на този въпрос беше оттеглено.

Архитект Жечка Георгиева  Снимка: Topnonini.bg

На заседанието на временната комисия се дискутираха и зелените площи в града, заради находчиви идеи на местни жители. На няколко места в Шумен инициативни хора са променили облика на градинки в междублоковите пространства. Като идея това е добро, но като изпълнение трябва да се прави след съгласуване с общината. За това апелира главният експерт по озеленяване в администрацията архитект Жечка Георгиева.

По никакъв начин не бива да се пречи на дейните хора, но това което те правят, трябва да е естетично и да е законово, отбеляза архитектът.

Затова Жечка Георгиева настоява жителите на града, които имат подобни намерения, да ги съгласуват с общината, както и с хората, с които съжителстват в блоковете.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама