Проф. Минчо Минчев и тази година в Конкурса „Панчо Владигеров“

16:52, 17 мар 17 / Култура 25 446 Шрифт:
Автор:

Над 30 участници от Сърбия, Турция, Китай, Чехия и други страни ще пристигнат в Шумен за тазгодишното издание на Международния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров".

Снимка: topnovini.bg Проф. Минчо Минчев

Идеята на конкурса е да открива нови таланти,  давайки им възможност за изява на млади пианисти и цигулари и да подпомага началото на творческата им кариера.

„Търсим разнообразие, търсим начин да привличаме все повече и повече големи музиканти като членове на жури. Целта е пропагандиране на творчеството на Панчо Владигеров зад граница“,  каза днес пред журналисти проф. Минчо Минчев, председател на фондация „Панчо Владигеров.

Конкурсът ще се проведе от 28 април до 5 май, разделен на три тура за всяка една от специалностите.

Първият тур е  селективен, вторият изисква самостоятелен рецитал, който задължително включва произведение на Панчо Владигеров. До финалния тур достигат само по 6 участника от всяка една  специалност.

„Фондация „Панчо Владигеров следи развитието на носителите на гради. Ние се интересуваме какво става с тези млади музиканти и как те продължават след своя път“, каза Диана Дечева –изпълнителен директор на фондация „Панчо Владигеров".

Две международни журита ще оценяват участниците в двете дисциплини. Председател на журито за цигулка е проф. Минчо Минчев, а на това за пиано Людмил Ангелов.

Програмата предвижда три състезателни групи за всяка специалност- до 12 години, до 15 години и до 19 години.

Шуменският международен конкурс „Панчо Владигеров“ имаше първото си издание през 1986 г. само за специалност пиано. След прекъсване от 13 години, второто издание на конкурса се проведе през 1999 година и беше посветено на 100-годишния юбилей от рождението на неговия патрон.  

По традиция конкурсът е под патронажа на председателя на Народното събрание на Република България и се осъществява с подкрепата на Министерство на културата, община Шумен и фондация „Панчо Владигеров“.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама