Започва ремонт на преславския храм, строен от цар Борис

11:51, 17 мар 17 / Култура 25 1023 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Храм-паметник „Св. Св. Кирил и Методий”, до старините край Велики Преслав, ще бъде ремонтиран, строителните дейности започват тези дни.

Сградата има проблем с течове от покрива, но поради липса на средства, този ремонт все се отлага. В края на миналата година Варненският и Великопреславски митрополит дари на преславската църква 3000 евро, с които да започне подготовка за дългочаканите подобрения.

Тези дни предстоятелят на храма отец Николай съобщи, че ремонтните работи тръгват с подмяна на покривното покритие. „Църквата има нужда от цялостен ремонт на покрива и на четирите малки кубета. Сега строителните работи ще включат подмяна на старото ламаринено покритие с ново пластифицирано, което ще запази архитектурния стил на храма и ще спре течовете“, обясни свещеник Николай.

По време на строителните работи ще бъде саниран част от централния купол с изпадала мазилка и ще бъдат подменени водосточните тръби.

Всичко това се прави, заради течовете, които обаче, вече са увредили мазилката.

Свещеникът се надява, че ще бъдат събрани още средства, за да бъде освежена църквата отвътре и да се пребоядиса фасадата й. „Надявам се на спомоществователи, каквито вече има и постъпилите от тях средства дойдоха, след сумата, която дари Дядо Владика“, обясни още отец Николай. Той казва, че са нужни към 20 хил. лв. за целия ремонт, планиран от настоятелството. Освен това свещеникът се надява да има средства, за да започне и проектиране за изографисване на храма.

Всички усилия на духовниците преследват една цел – подготовка на църквата за предстоящата годишнина.

Този исторически надпис е монтиран върху фасадата на храма. Снимка: Topnovini.bg

Храм-паметник „Св. Св. Кирил и Методий” е построен през 1927 г., когато са се навършили 1000 години от кончината на цар Симеон Велики. По онова време цар Борис ІІІ организира изграждането в памет на великия български владетел и в чест на братята просветители Кирил и Методий. Строителството завършва преди 90 години и на 12 май 1929 г. освещават храма.

Църквата «Св. Св. Кирили Методий» е забележителна още и с това, че е един от трите храм-паметника в България след «Александър Невски» в София и «Златните кубета» край Шипка. Освен това великопреславската църква е била първата в страната, в която по времето на цар Борис ІІІ е донесен благодатният великденски огън.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама