Туризъм е приоритетът на унгарския посланик, заяви в Шумен Текла Харангозо

16:26, 16 мар 17 25 545 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Новият посланик на Унгария Нейно Превъзходителство Текла Харангозо пристигна в Шумен на първо официално посещение по покана на общинския кмет Любомир Христов.

Извънредният и пълномощен посланик е тук за отбелязване на националния празник на Унгария и 169-та година от революцията в родината на Лайош Кошут.

Като домакин на срещата кметът на Шумен изрази своето голямо задоволство от проведените приятелски разговори, от интереса на посланичката към града и от нейното желание за задълбочаване на сътрудничеството в сферите на културата, туризма, образованието и строителството в града.

Поднасяне на венци пред паметника на унгарския революционер.

Нейно Превъзходителство Текла Харангозо заяви, че е силно развълнувана от посрещането в Шумен и че планира много бъдещи мероприятия за разширяване на сътрудничество в редица сфери. Туризмът е сред приоритетите на посланика. В тази връзка г-жа Харангозо отбеляза, че от следващия месец преките полети между София и Будапеща стават три в рамките на всяка седмица. Това ще стимулира както туризма така и икономическото сътрудничество между двете държави. Повече от 1 милиард евро е стокообменът между България и Унгария и ще нараства, каза посланикът. По този повод г-жа Харангозо изтъкна, че нейната страна изнася за България предимно машини и строителни материали, а внася фармацевтични продукти и машини. Точно със строителни материали унгарски фирми могат да участват в строителните дейности в Шумен. По този повод кметът Любомир Христов е поканил Текла Харангозо да разгледа индустриалния парк.

Кметът на Шумен и посланичката отдадоха почит.

Един шуменски ученик ще посети наскоро побратимения град Дебрицен, като продължение на досегашните приятелски отношения. През месец май у нас ще се открие панорама на унгарското кино по повод 120 години от прожекцията на първия унгарски филм в зала. През октомври ще се отбележи съвместното сътрудничество между двете страни на правителствено равнища, каза в аванс посланичката.

Нейно Превъзходителство дойде в Шумен заедно с Хорват Золтан, който е зам.-ръководител на мисията, подп. Золтан Кока – военен и военно-въздушен аташе и г-жа Дьорди Димитров - директор на Унгарския културен институт. Посланикът и градоначалникът поднесоха венци пред паметника на Лайош Кошут с отдаване на военни почести и изпълнения на духовия оркестър „Михаил Биков“. Поднесени бяха цветя и в едноименната къща-музей на унгарския революционер. Гостите разгледаха експозицията и изслушаха лекцията на унгарския историк Ласло Пете.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама