С житена питка и герои от приказки читалища „Надежда“ събира гости

10:38, 16 мар 17 / Култура 25 661 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Световният ден на разказвачите, популярен у нас като Международен ден на приказката ще отбележат в преславското село Имренчево самодейци, ученици и малчугани от детската градина.

За подготовката и за празника разказва секретарят на читалище „Надежда“ в селото Геновева Кирилова.

„Тази година сме решили да възпроизведем на живо приказката за житената питка, като започнем от замесване на тестото. Това ще направим в музейната зала със стари домакински съдове от дърво и мед, с едновремешни сита за брашно, с кърпи и престилки от бабите на село Имренчево“, обясни Геновева Кирилова.

За пресъздаване на приказката „Житената питка“ в читалището ще пристигнат първокласници от основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ във Велики Преслав. Читалището е поканило дечица от селото, със своите майки и баби, да наблюдават как жените от групата за местен фолклор ще замесят на място, в музейната зала, питки и други тестени вкуснотии, ще ги изчакат да втасат и след като ги изпекат в селска пещ, ще ги раздадат на децата.

В Деня на приказките децата ще научат истории за музейните експонати на читалището.   Снимка: НЧ "Надежда" 

 За празника на 20 март организаторите от селото са предвидили още местни сладкодумци, като Елка Боева и читалищниясекретар, да разкажат приказки, да покажат автентични облекла от музейната сбирка, стари играчки и игри и накрая да предложат на децата да облека костюми на герои и да си направят снимки с тях. Читалище „Надежда“ има детски костюми за театрални представления благодарение на реализиран проект.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама