118 години от рождението на Панчо Владигеров честват в Шумен

06:56, 15 мар 17 / Култура 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

118-годишнината от рождението на Панчо Владигеров  ще отбележи Държавна филхармония Шумен с концерт на 17 март /петък/ от 18,35 часа. Празничният концерт ще се проведе концертна зала проф. „ Венета Вичева”. Диригент ще бъде Станислав Ушев, а в програмата ще вземе участие световноизвестния цигулар Светлин Русев.

В програмата ще прозвучат както емблематичните и обичани произведения от видния шуменец Панчо Владигеров - Расподия "Вардар", "Песен" за цигулка и оркестър и "Импровизация", така и виртуозния Концерт за цигулка и оркестър от Ян Сибелиус.

Поканени са шуменци и гостите на града.

Панчо Владигеров е роден на 13 март 1899 година. Той е изтъкнат музикален педагог, сред неговите възпитаници са много български композитори и световноизвестни пианисти като Алексис  Вайсенберг и Милчо Левиев.

Името на Владигеров става известно в много европейски страни, виенското издателство "Универсал" отпечатва почти всичките му творби.

През 1930 г. Владигеров се оженва за Екатерина Жекова, дъщеря на неговата първа учителка по пиано в Шумен и заминава с нея в Германия. Културната среда в която живее и работи Панчо Владигеров започва се разпада /много прогресивни обществени и културни дейци, особено от еврейски произход напускат страната/ и той се връща в България през 1932 г.

Веднага е назначен за професор по пиано, камерна музика и композиция в Държавната Музикална Академия в София. Към края на 1932 г участва в създаването на първото българско дружество на композиторите наречено "Съвременна музика", заедно с Петко Стайнов, Любомир Пипков, Веселин Стоянов и др.
До 1944 г. Владигеров концертира в България, Европа и Америка, създава и произведения от почти всички музикални жанрове. Тогава пише и единствената си опера "Цар Калоян", премиерата на която е на 20 май 1936 г. в София. На следващата година операта се представя в Братислава и Любляна. Това е първата българска опера представена на чужда сцена.

Голям е авторитетът на Владигеров и благодарение на участието му в много международни инициативи. От 1936 до 1942 г. той е представител на Постоянния съвет на Международното Сдружение на Композиторите председател на което е Рихард Щраус. В 1938 г. участва като автор и изпълнител в музикалните фестивали в Щутгарт и Брюксел, а от 1933 до 1939 г. четири пъти е член на жури на международни конкурси по пиано и пеене във Виена.
След 9 септември 1944 г. Панчо Владигеров продължава активната си музикално-обществена дейност. Член е на почти всички комисии и жури на общобългарски състезания за певци и инструменталисти, представлява България в международни композиторски прояви конкурси и фестивали, участва в български и международни конгреси и комитети за защита на мира.

Като преподавател в Академията работи в продължение на 40 години – негови студенти са Алексис Вайсенберг /по пиано/, по композиция: Парашкев Хаджиев, Александър Райчев, Лазар Николов, Константин Илиев, Пенчо Стоянов, Цветан Цветанов, Александър Владигеров /негов син/, Васил Казанджиев, Иван Спасов, Георги Костов, Николай Стойков, Милко Коларов, Юлия Ценова и много други.
Носител е на наградата “Готфрид фон Хердер” на Виенския университет (1969 г.).

Удостоен е с Димитровска награда, със званието „Народен артист“ и е носител на ордена „Народна република България” І степен.

Маестрото среща смъртта си на 8 септември 1978 г. в София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама