С български пари и италиански специалисти ще реставрират Златната църква

18:04, 13 мар 17 25 718 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Да бъде финансирана реставрацията на Златната църква във Велики Преслав, бързо да се уреди статута на мемориалния комплекс "Създатели на българската държава" в Шумен и собствеността на тайнствения град Мисионис край Търговище. Да се изработи стандарт за открити площи в националните резервати на старите столици, да има целево финансиране на  историко-археологическите резервати, средства за аварийни нужди и нашите чудеса да станат част от културната програма за българското представителство на Европейския съвет, са предложения, приети на националния форум  „Чудесата на България 2017”.

Кампанията за популяризиране на най-значимите български съкровища, крепости, църкви и музеи стартира във Велики Преслав и вицепрезидентът Илияна Йотова стана неин патрон.

Вицепрезидентът приветства десетките предложения за по-добра връзка между културата и бизнеса, дадени от местната власт, институциите в региона и туроператори. Илияна Йотова препоръча да се направи един електронен портал за значимите исторически обекти и той  да служи на десетките потребители от всички сфери на културата, туризма, икономиката. Да се сформира междуведомствена комисия по поставените във Велики Преслав въпроси, решиха още участниците..

На форума в старата столица стана ясно, че Италия ще подпомогне с експерти реставрацията на Златната църква и ще бъдат проведени разговори с финансовия министър за отпускане на 50 до 60 хил. лв. за нейното укрепване.

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров изложи проблема със собствеността на Мисионис. Снимка: Topnovini.bg

Кметът на Велики Преслав д-р Александър Горчев настоя да бъде приет Закона за старите столици, който стигна вече до първо четене в Народното събрание, да се изработи план за управление и опазване на резервата в старата столица и частният бизнес да получи възможност да изгражда съпътстващи туристически продукти като места за настаняване, туристически атракции, занимателни кътове. Кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров, представи исканията за Мисионис, Иванка Стоянова от община Шумен обясни проблема с Паметника "Създатели на българската държава". Заместник министърът на културата проф. Боряна Христова и представители на същото ведомство обясниха какви стъпки ще предприемат за разрешаване на проблемите.

 Иванка Стоянова от Шумен представи исканията на общината за Паметника "Създатели на българската държава". Снимка: Topnovini.bg

В дискусията взеха участие проф. Николай Овчаров, Стоянка Стойкова и Димитър Стоянов от туристическата бизнес сфера в Шумен и Варна, както и кметът на Каспичан Милена Недева.

Консулът на Италия Антонио Таркуинио урежда посещението на внучката на Гарибалди в България. Снимка: Topnovini.bg

Сред гостите на форума беше и почетният консул на Италия Антонио Таркуинио. Той сподели  виждания за развитието на български туризъм заяви пред всички, че в България ще пристигне внучката на Гарибалди – Анита. Той работи по организирането на това събитие и очаква то да доведе в България много туристи от Италия, а и не само от там. Консулът не фиксира дата за посещението, но след тези думи стана и връчи на вицепрезидента и на заместник министъра на културата картини от млад варненски художник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама