Посрещнаха вицепрезидента в старата столица Преслав

13:17, 13 мар 17 25 625 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Вицепрезидентът Илияна Йотова пристигна във Велики Преслав за участие в националния форум на тема „Чудесата на Велики Преслав. Нови възможности за развитие на културно-исторически туризъм в региона“.

Снимка: topnovini.bg

Вицепрезидентът е специален гост на проявата и пристигна по-рано от всички гости, за да разгледа музейната съкровищница на старата столица. В сърцето на историческия град я посрещнаха кметът на общината д-р Александър Горчев и директорът на музея Пламен Славов. Тук беше областният управител на Шумен Валентин Александров, председателят на общинския съвет на Велики Преслав Анелия Асенова, проф. Николай Овчаров, проф. Петко Анчев, Иван Гранитски.

В археологическия музей Илияна Йотова разгледа Преславското златно съкровище, и по-точно, най-значимата част от него, която ще замине за Лувъра.

Най-новата находка в трезора е златното царско сърце, намерено тази есен. То беше представено от неговия откривател Пламен Славов. Директорът на музея представи и кратка беседа за съкровищата на Велики Преслав и макета на Симеоновата столица.

След броени минути в тържествената зала на общината откриват националната кампания за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство „Чудесата на България 2017“.

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама