Коучинг учители помагаха на родители да разберат потребностите на децата си

07:00, 13 мар 17 25 788 Шрифт:
Автор:

Обучение на родители беше проведено по проект „Заедно живеем, учим, успяваме” . Проектът е ръководен от СУ „Сава Доброплодни“ гр. Шумен в партньорство със СНЦ "Сава Доброплодни" и фондация „Образователно сътрудничество“ с председател Анна Портарска. От 2013 г. фондация „Образователно сътрудничество“ прилага активно коучинг метода в своите образователни проекти за работа с различни целеви групи-ученици, учители и родители.

Силата на коучинга или умението да задаваме силни въпроси, да слушаме, да провокираме отсрещния да открие себе си, разкриха коучинг обучителите Христина Митовска, Теодора Каменова и Анна Портарска.

Коучингът е нов иновативен метод, чрез който хората биват подпомагани да се развиват, да постигат целите си, да бъдат мотивирани и да се чувстват уверени в себе си. Коучингът е партньорство между двама души – клиент и коуч(треньор).  

Според коучинг обучителите този нов метод в общуването дава необходимия набор от инструменти за по-лесно родителство. Едни от основните аспекти на коучинга са партньорството и доверието. И именно чрез тях родителите трябва да развиват мотивацията на децата си.

В хода на обучението бяха  използвани различни методи и ролеви игри, в които участниците имаха възможност да влязат и да изпитат самия метод, използвайки активното слушане, задаване на отворени въпроси и даване на обратна връзка.

 „Самите инструменти на коучинга помагат за по-доброто общуване. Родителите могат да използват тези инструменти да са по-близки до децата си, за да могат да се свържат по-добре с тях и да изградят връзка на близост и взаимна подкрепа“, каза за  Topnovini.bg Христина Митовска, един от коучинг обучителите.

Те очертаха, като основен проблем във взаимоотношенията на хората, това че не се слушат достатъчно.

Според коучинг обучителите тепърва училищата започват да осъзнават нуждата от такъв тип обучения и започват да осъзнават колко е важно това, както за самото професионално развитие за самите учители, така и за родителите.

 „Слушането е една от най-големите прояви на любов, затова имаме две уши и една уста, завърши Христина Митовска.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама