Навършват се 118 години от рождението на Панчо Владигеров

11:48, 12 мар 17 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Музикантите от Симфониета – Шумен подготвят празнична изненада за почитателите на класическото изкуство във връзка с предстоящата годишнина от рождението на своя виден съгражданин Панчо Владигеров.

По този повод на 17 март виртуозният цигулар Светлин Русев ще бъде солист на концерта, посветен на великия български композитор, пианистът и педагогът, завоювал пръв международно признание за българската музика.

Светлин Русев е жури в престижния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“, концертмайстор на Оркестъра на Френското национално радио и на Оркестъра на Романска Швейцария.

Диригент на празничния концерт в Шумен ще бъде Станислав Ушев, а в програмата ще прозвучат емблематичните и обичани произведения от знаменития шуменец Владигеров – Рапсодия „Вардар“, „Песен“ за цигулка и оркестър и „Импровизация“. Публиката ще се наслади и на виртуозния концерт за цигулка от Ян Сибелиус.

Програмата в петък ще започне от 18.35 часа в концертна зала „проф. Венета Вичева“.

Организаторите изрично отбелязват, че гостите на празника ще се насладят на прекрасна българска музика от Панчо Владигеров, поднесена от световноизвестния цигулар Светлин Русев.

За Русев припомнят, че учи в Музикалното училище в Русе, където взема първите си уроци по цигулка при своята майка. През 1991 г. е приет в Консерваторията в Париж, която завършва през 1998 г.

От 2000 г. е концертмайстор на Овернския камерен оркестър, а от 2005 г. е концертмайстор на Оркестъра на Френското национално радио. През 2008 г. е избран за професор във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж. Посланик е на добра воля към УНИЦЕФ. 

От 2012 г. свири на „Страдивариус“ от 1710 г. От 2016 г. е артистичен директор на Софийската филхармония. През месец ноември 2016 г. Светлин Русев достига нов връх в своята кариера – назначен е за концертмайстор на престижния Оркестър на Романска Швейцария.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама