От Велики Преслав тръгва маратонът за чудесата на България

14:33, 11 мар 17 25 1024 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Броени часове остават до началото на тазгодишната национална  кампания „Чудесета на България”. Тя популяризира по света най-значимите наши крепости, съкровища, църкви и музеи и за първи път домакин на тази инициатива е старата столица Преслав.

Началото на маратона ще бъде дадено в понеделник с обществена дискусия на тема „Чудесата на Велики Преслав. Нови възможности за развитие на културно-исторически туризъм в региона”.

Форумът започва от 13 часа в зала „Тържествена” на общината.

 

Като домакин на националната проява кметът Александър Горчев, доктор по история, ще открие научната дискусия.  Тя ще акцентира на Симеоновата столица, Преславското златно съкровище и на възможностите за регионален туризъм между историческите перли в области Шумен и Търговище.

Специален гост на тематичните обсъждания ще бъде вицепрезидентът Илияна Йотова. По последна информация тя ще пристигне в по-ранен час, в понеделник и ще я посрещнат в археологически музей „Велики Преслав”.

За откриване на кампанията в старата столица пристигат още министърът на културата Рашко Младенов и неговият заместник проф. Боряна Христова. За участие в дискусията са поканени министъра на туризма доц. д-р Стела Балтова, управителите на области Шумен и Търговище - Валентин Александров и Валери Симеонов, както и кметовете на Шумен  - Любомир Христов, на Търговище – д-р Дарин Димитров и на Каспичан – Милена Недева.

Поканени са представители на туристическата индустрия и на бизнес организации, историци, археолози, неправителствени организации.

Кампанията за чудесата на България има за основна цел да популяризира родното културно-историческото наследство. Наред с това кампанията цели да развива културно-историческия туризъм, да подпомага музейното дело, да помага на църкви и манастири, да развива поклоннически туризъм, припомнят организаторите на националната проява.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама