Преславянката е жена на всички времена, доказателства представи етнограф от Шумен

11:20, 09 мар 17 / Култура 25 721 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Уникална изложба от стари фотоси и съвременни снимки на забележителни и не чак толкова известни жени от Велики Преслав, отвори врати в градския археологически музея. Изложбата под наслов „Преславянката – жена на всички времена” е дело на читалищната библиотека и на инициативни местни жители. Регионалният исторически музей в Шумен също подкрепи начинанието и се включи в експозицията с костюми на преславянки, носени преди повече от век.

Изложбата беше открита снощи в новата музейна зала „Йордан Господинов”. Радостина Иванова от библиотеката и директорът на музея Пламен Славов поздравиха първите гости в залата и участниците в музикалната програма, по случай празника на дамите.

Защо преславянката е била и продължава да бъде жена на всички времена доказа, с исторически факти и етнографски материали, шуменският уредник в къща - музей „Панайот Волов“ Милена Андреева.

«Преславянката е необикновенна жена и това е установено далече назад в историята», така започна презентацията си Милена Андреева. «Тук е живяла болярката, тук са идвали византийски принцеси и са се удивлявали на уменията на жените. Аристократките тук са вледеели всичко», изтъкна етнографът. Андреева акцентира на женските костюми и на посланията, «запечатани» в изкусните шевици по белите ризи и пъстрите престилки на преславските жени.

Повече от 120 стари и съвременни снимки участват в изложбата за 8 март. Снимка: Topnovini.bg

Говорейки за модните тенденции през 19 век ентогръфат сподели малко известният факт, че преди Освобождението в Преслав е имало само две жени, които са носели шапки с воал и перо от щраус.

За начина, по който са се обличали изисканите преславянки и хитростите, които са ползвали, за да не мърсят красивите си рокли по калните улици, научиха още гостите на изложбата. По-късно посетителките сами се увериха в казаното от уредника, разглеждайки роклите от музейната сбирка.

«Сръчни, отговорни, смели, работливи, красиви и модерни са били преславските жени и продължават да пазят тези си качества като майки съпруги и трудещи се», обощиха на финала организаторите на осмомартенската изложба.

Освен ретро фотоси в експозицията има и съвременни снимки, на младия местен фотограф Захари Минчев. Фотоескпонатите в изложбата са повече от 120 и са осигурени от 20 жители на Велики Преслав.

Експозицията ще бъде отворена до 17 март.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама