Д-р Милен Чолаков: Една от целите, които си поставя „Реформаторски блок” е да направи здравеопазването достъпно до пациента и с грижа към човека

17:42, 08 мар 17 / Политика 25 598 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Една от целите, които си поставя „Реформаторски блок” е да промени системата на здравеопазването до такава степен, че тя да бъде достъпна, с грижа към човека и достъпна до пациента. Да бъде обърната към българския лекар, без да пречи на способностите и възможностите на българския лекар”, това заяви в диспут по радио Шумен д-р Милен Чолаков.

Той наблегна на това, че връзката между лекар и пациент е изключително важна и трябва да бъде запазена.

Чолаков посочи, че реформаторите имат концептуален модел за стратегическото развитие на здравеопазването в България до 2030 година.

Д-р Чолаков изрази недоволство срещу сегашния метод на работа, който затруднява лекарите да изпълняват своите задължения.

 

„Системата на здравеопазването превърна българския лекар в един администратор, в човек, който следи и спазва всички заповеди и наредби на здравната каса, за да не бъде глобен и наказан. Така е невъзможно да се работи”, поясни д-р Чолаков.

Д-р Милен Чолаков посочи, че здравеопазването все повече започва да страда от липса на кадри, заради ниската мотивация, недостатъчно доброто заплащане и лошите условия.

„Рецептата това да бъде променено е заложена в концептуалния модел за стратегическото развитие на здравеопазването на РБ. Това са независими саморегулиращи системи и независими международни регулиращи органи, които да следят за спазването на качеството на медицинската услуга”, поясни доктор Чолаков.

Той уточни, че не трябва качествто на здравеопазването да бъде следено от държавна структура, а модела на финансиране да бъде променен чрез либерализиране.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама