Самодейци от Осмар бяха посланици на българската култура в Украйна

09:00, 09 мар 17 / Култура 25 1181 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Самодейци от преславското село Осмар и изпълнители на автентичен фолклор, бяха гости на културни и образователни институции в Украйна. Едноседмичната визита на българските „културни посланици“ се осъществи по покана на домакините и беше своеобразно продължение на миналогодишните срещи и поети тогава ангажименти.

«Бяхме поканени да участваме в тържествата послучай Първи март, които се отбелязват в Украйна като ден на пролетните символи, наречени мертишор и се включихме в честванията за Трети март», разказа секретарят на читалище „Съгласие“ Анета Недялкова.

Нашите самодейци са били гости на Културния център в Болград, на общината в Рени и на читалището в село Нагорное.

Недялкова припомни, че при първото посещение миналата есен, председателят на осмарското читалище Ангел Христов дари 50 евро на гимназия "Георги С. Раковски" в Болград, с които да бъде изработен надпис върху паметника на училищния патрон. Сега българските гости са положили венец пред мемориала с гравирания вече надпис. Атрактивен подарък от българите е получил музикалният кабинет на същата гимназия.

Ангел Христов връчи гайдата на училищната директорка. Снимка: НЧ "Съгласие"

Ангел Христов връчва от името на българските културни посланици гайда от естествена кожа за музикалната паралелка на училището. Директорката и ръководителят на специализираната паралелка приемат дарението.

Повече от 300 мартеници, изработени от нашите самодейци и сувенири от осмарската майсторка на ръкоделия Светла Радева, са подарили самодейците на деца и ученици и украински институции.

«Нашето читалищно ръководство участва в международната конференция на тема «Култура без граници», проведена в град Рени, на която обсъдихме с домакините следваща визита по наша покана», каза още Анета Недялкова.В Болград остана уникалната изработка на Светла Радева, озаглавена „Скалния феномен – Окото“, като визитна картичка на Осмар за тамошния културен център.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама