Поставиха арки в Голямата базилика в Плиска

16:44, 07 мар 17 / Култура 25 486 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Веднага след топенето на снеговете започнаха реставрационни работи в Голямата базилика на първата българска столица Плиска.

През изминалите няколко дни бяха поставени арки над издигнатите още миналата година колони. Сега предстои укрепване на основите на храма с железобетонен пояс и строителство на съоръжения, крайно необходими за оформяне на църквата като християнски храм.

„По този начин най-голямата църква в Европа до XV век, майка на всички църкви и на всички източноправославни храмове на Север и Запад от Плиска, постепенно възвръща блясъка си, даден от нейния строител – българският цар Борис I и архиепископите на България Формоза и Николай в годините 865-875“, казва проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

Той припомня, че църквата действа като молитвен дом от 2 май 2015 г., когато патриарх Неофит в съслужение с архиепископите на 13 православни църкви, отслужи в храма тържествена литургия. Службата беше за 1150- годишнината от покръстването на България в присъствието на тогавашния президент на Република България Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов и Негово Величество Симеон Сакскобургготски.

Снимка: НИМ - София

Веднага след това последва вълна от сватби и кръщенета, извършвани в олтара на църквата, припомня проф. Божидар Димитров.

Натоварените с реставрацията мислят, че тези църковни тайнства могат да се ускорят като се изгради ротондата към свещения кладенец (аязмото) и така се осигури вода за необходимите църковни дейности и баптистерия (кръщелнята).

Кръщаващите там децата си, трябва да знаят, че в отлично запазеното басейнче са били кръстени Симеон Велики и Петър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама