Дете от Велики Преслав направи макет на мелницата, символ на община Венец

13:13, 07 мар 17 25 944 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Шукрие Мустафа от Велики Преслав е отличена с награда от националния ученически конкурс „Българските архитектурни паметници в макети”. Шукрие е на 10 години и е възпитаник на преславското основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“.

Детето участва в шестото издание на конкурса от националния календар на Министерството на образованието, провеждан под потронажа на община Варна. Тази година конкурсната тема е била „Вятърни мелници и воденици“ като част от българските архитектурни паметници, създадени преди и след Освобождението.

За свой прототип Шукрие избира мелницата, символ на шуменското село Венец и благодарение на нейната изработка този паметник става „визитка“ на проявата. Вятърната мелница на Венец е отпечатана като графично оформление върху грамотите на наградените участници.

Изборът на детето да прави макет на този архитектурен символ не е случаен. Шукри е слушала доста истории от разкази на нейния татко за интересни постойки и места в Североизточна България. По думите на бащата Юмер Мустафа, който пътува почти ежедневно в тази част на България, вятърни мелници има само край село Венец и в едно от малките населени места на община Исперих.

Бащата на детето разказва още, че в началото на миналия век в района на Венец е имало повече от 20 мелници, но е съхранена само една от тях. Сега мелницата се е превърнала в символ за общината и по тази причина е реставрирана преди няколко години.

„Само този факт е достатъчно интересен, а в очите на децата изглежда повече от любопитен и Шукрие беше впечатлена. Това е причина за нейното вдъхновение и желание да направи макет имено на тази специална вятърна мелница“, коментира местният геодезист Юмер Мустафа. Той е помагнал на 10-годишната си дъщеря в изработката и тя е сред отличените във Варна.

Наградените участници в конкурса. Снимка: лична

Награждаването е било съчетана с отбелязване на националния празник, каза Славка Савова, учителката на третокласничката. Савова изтъкна, че високопрофесионално жури от строителни инженери, архитекти и историци е оценявало постъпилите 53 макета от цялата страна.

Шукрие, както и останалите участници в конкурса, са изработили мелниците и водениците от хартия, природни материали, кибритени клечки и дребни строителни елементи и са вложили много сръчност и старание, допълни учителката Славка Савова.

Миналата година пак неин ученик беше отличен в същия конкурс, но на тема "Възрожденска къща от миналия век". Тогава второкласникът Никола Каменов спечели поощрителна награда в най-малката възрастова група с макет на преславска възрожденска къща.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама