Стотици шуменци отбелязаха тържествено 3-ти март

12:02, 03 мар 17 25 321 Шрифт:
Автор:

Със Заупокойна молитва, за загиналите войни и опълченци за Освобождението на България и молебен за здраве, започна днес, в храм „Свето Възнесение Господне“, официалното честване на Националния празник 3-ти март в Шумен.

Снимка: topnovini.bg

Честването продължи с военен ритуал по поднасяне на венци и цветя, пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал“, където присъстваха кметът на града Любомир Христов, областния управител Валентин Александров, ст. комисар Ялчън Расим, проф. д.и.н. Георги Колев, ректор на Шуменския университет, военни, депутати и много шуменци.

„За всички нас този национален празник е скъп. На този ден ние отдаваме признателност към жертвите дадени от руските, финландските, полските и румънски части и войните на много други народи, за освобождението на България.  На 3-ти март ние се прекланяме пред героичния и велик подвиг на българските опълченци, които спират с гърдите си и с телата на загиналите си другари настъплението на противника“, каза в своето слово полк. инж. доц. д-р Сашо Евлогиев.

Честването на Националния празник продължи с тържествен ритуал по издигане на националния трибагреник пред сградата на общинската администрация.

Снимка: topnovini.bg

С тържествен марш по главната улица преминаха ротите от Шуменския гарнизон.

Снимка: topnovini.bg

Празничната програма продължава с  концерт-спектакъл „Мълчаливите свидетели на историята“ в ДКТ „Васил Друмев“ Шумен.

Снимка: topnovini.bg

Военният гарнизон в Шумен поднесе венци и цветя пред паметници в града и селата Белокопитово и Панайот Волов.

Снимка: topnovini.bg

С безплатен вход ще работят днес обектите на Регионален  исторически музей – Шумен и къщите -музеи "Панайот Волов", "Лайош Кошут", „Добри Войников“ и „Панчо Владигеров“

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама