Фирма дължи близо 950 хил. лева на тютюнопроизводители от Североизточна България

09:19, 02 мар 17 25 461 Шрифт:
Автор:

Фирма от Сандански дължи близо 950 хил. лева на тютюнопроизводители от Североизточна България. Това обяви за Topnovini.bg зам. председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите - 2010 Вилдан Шабанова.

На производителите в страната фирмата дължи общо около 2 млн. лева. Постигната е договорка със собственика да се издължи до края на май.

Вилдан Шабанова успокои тютюнопроизводителите от Североизточна България, че днешния протест на колегите им от южната част на страната е във връзка с договорена преходна национална помощ за сорт „Басми”. „Това обаче не касае производителите от нашия край”, категорична бе Шабанова. Тя уточни, че до крайните действия се е стигнало след заседание от 28 февруари на Консултативния съвет по тютюна към Министерството на земеделието за преходната национална помощ. На срещата са разгледани две прадложения. Първото на земеделското министерство, а второто на Конфедерацията на тютюнопроизводителите от Южна България. Представителите на североизтока обаче подкрепят предложението на министерството, за него гласуват и повечето присъствали на срещата. Решено е ставката за преходната национална помощ за сорта „Басми” да бъде 2.55 лева на  килограм за количество до 1 тон, до 2 тона 2.48 лева за килограм, а за количества над 2 тона 1.65 лева за килограм.

В Североизточна България договорените стойности са 1.30 лева на килограм за сорта „Каба Кулак” и 95 стотинки за сорта „Бърлей”. Предложението на Конфедерацията на тютюнопроизводителите от Южна България обаче е било за по-ниски цени на двата сорта.

„За 2016 преходната национална помощ бе в размер общо на 95 млн. лева, но всяка година сумата пада с 5%. Така намаляват средствата и за всяка сортова група. Производителите сами разпределят парите. На срещата се реши повече пари за сорта „Басми” да се разпределят между земеделците с количества до 1 тон. Вероятно е вид социална мярка, подкрепяща по-дребните тютюнопроизводители. Това обаче предизвика недоволството на хората добили количества над 1 тон и в момента те стачкуват”, обясни Вилдан Шабанова.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама