Загубата на ШУ за 2016 г. е 1.7 млн. лева, обмислят сливане на факултети

17:25, 01 мар 17 25 496 Шрифт:
Автор:

Загубата на на Шуменския университет (ШУ) за 2016 година е 1.7 млн. лева. Това обяви днес на брифинг ректорът на учебното заведение проф. Георги Колев. Той бе категоричен, че университетите в страната са ощетени фенансово за сметка на столичните висши училища. „Ситуацията ще доведе до сливане на факултети”, категоричен бе проф. Колев.

До заключението ректорът на ШУ стига след проведена среща между служебния министър на образованието проф. Николай Денков и ректорите на 22 вуза в страната.

„Основната тема бе финансирането за 2017 година”, обясни проф. Колев. Това става чрез намяляване на броя студенти в различни специалости. За 2017 година загубата е 400 хил. лева, а за миналата е бил 500 хил. лева. „За четири години това са 2 млн. лева”, уточни проф. Георги Колев.

За учебната 2017-2018 година приемът в ШУ е драстично намален дори в специалностите с голям наплив. Така тази година в дисциплината „Икономика” ще се приемат едва 20 студенти при 74 бройки преди това. В специалността „Туризъм” от 70 приемът за тази година пада на 21 души, „Социални дейности” също е редуцирана от 110 на 55 души, „Национална сигурност” от 70 на 20 студенти.

ШУ е сред трите висши училища в страната, където има специалност „Растителна защита”, но за бакалаври и магистри общата бройка за тази година е 30.

Тази година в специалности, които не успеят да съберат поне 10 студенти няма да има прием.

На загуба са три от петте факултета на ШУ. Печеливши са единствено Техническият и Педагогическия факултети. „Загубата на средства се дължи на големия брой преподаватели. В момента те са 382”, коментира проф. Колев.

Бройките в отделните специалности на висшите учебни заведения у нас се определят на базата на рейтинговата система. По нея обаче ШУ не стои добре. Зам.-ректорът доц. Стефка Калева определи критериите за акредитация като субективни. „Висшите училища стават заложници на региона, в който се намират”, заяви доц. Калева и допълни, че са отпаднали или се омаловажават идентификатори като участие в стажове, интензивност на обучението, научни публикации и позоваването на тях.

На срещата бе отбелязано, че ШУ е и сред петте вуза в страната, които предлагат широк кръг от специалности на студентите.

Зам.-ректорът доц. Константин Константинов обяви, че по програмата „Наука и образование за интелигентен растеж” на ШУ е преведен само аванс. Натрупаните плащания по програмата обаче са в размер на 200 хил. лева, които висшето учебно заведение няма да плати. В очакване на разплащането са 368 студенти, финансирането чакат още преподавател и наставници.

„По изпълнение на програмата ШУ е на първо място от 49 висши училища, които са включени в нея”, заяви доц. Константинов.

„В патова ситуация са поставени и останалите университети извън столицата”, коментира ректорът на ШУ проф. Георги Колев и добави, че вузовете в Русе, Варна, Стопанската академия в Свищов също са генерирали големи загуби в последната година. Информацията е изнесена на среща между ректорите на университети от Североизточна България. В подкрепа на факата проф. Колев изтъкна, че по оперативна програма за учебната 2014-2015 година са отпуснати 30 млн. лева, но те били разпределени само между университетите в столицата и един в Пловдив.

В момента в ШУ в редовна форма се обучават 4237 студенти в 21 специалности, задочниците са 377, а в магистърска степен те са 740 души.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама