Започват нови преговори за оздравяване на шуменската болница

15:58, 28 фев 17 25 599 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Изпълнителният директор на МБАЛ – Шумен д-р Атанас Атанасов създава организация на нови преговори със синдикатите и общината. Срещата се подготвя за утре, около 14 часа и ще бъде като нова стъпка в разговорите за стабилизиране на болницата. Това беше обявено на днешната пресконференция, на която стана ясно, че протестът, насрочен за 1 март се отменя и отстъпва на серия от преговори за пари и структурни реформи. С възобновяване на разговорите ще се преодолеят различията между страните, така смята както управителят на здравното заведение, така и председателите на регионалните съвети на КНСБ и „Подкрепа“ Радости Павлов и Соня Върбанова, както зам.-кметът по здрава политика в община Шумен д-р Светлана Маркова и Емилия Кирева от болничния синдикат на КНСБ.

Здравното заведение в Шумен не е във фалит и няма да тегли пари за заплати, слуховете са спекула, болницата е финансово стабилна, заяви днес д-р Атанасов. „Аз ще предложа утре механизъм за увеличаване на приходите и за намаляване на разходите“, обяви предварително управителят. Той има намерение да преструктурира МБАЛ, за да премахне неефективните звена. На въпроса защо това не е направено досега, Атанасов отговори, че е било нужно техническо време от една година след сливането с болницата в Нови пазар. Нейното лошо финансово състояние тогава е една от причините за сегашното положение в шуменската болницата, към което се прибавят и малкото пари от клинични пътеки. Цените им не били променяни от 10 години, а както е известно с тях реално се издържа лечебното заведение, отбеляза зам.-кметът д-р Светлана Маркова.

При сегашната ситуация не само заплатите са проблем, а и издръжката на МБАЛ заяви д-р Атанасов. Болницата е застрашена и от напускане на лекари и сестри, добави Соня Върбанова.

Д-р Атанас Атанасов Снимка: topnovini.bg

По думите на Радостин Павлов трябва да се потърси помощ от съдружниците на МБАЛ в лицето на останалите общини и това предложение ще бъде обсъдено с областния управител.

Сега е внесено искането от синдикалистите до изпълнителния директор на болницата за оеднаквяване на някои възнаграждения, за размера на основните заплати по категории персонал и категоризиране на отделенията в Шумен и Нови пазар. Тези въпроси са част от предстоящите преговори.

Социален мир ще бъде постигнат убедена е д-р Светлана Маркова. „С възобновените преговори трябва да се отчетат реалностите в исканията, ние трябва да намерим оптималния вариант, защото всички имаме една цел“, заяви още зам.-кметът д-р Маркова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама