Високи резултати отчете Административен съд Шумен за последните десет години

13:53, 28 фев 17 25 905 Шрифт:
Автор:

Бързо, качествено и ефективно правораздаване за десетгодишната си дейност отчете Административен съд Шумен. Това обобщи на пресконференция днес Кремена Борисова, председател на ШАС.

7 140 е общият брой на образуваните и разгледани дела за периода 01.03.2007 – 28.02.2017 г., от които 7 050 са свършени, като съотношението между свършените и останалите  висящи е 95% към 5%.

Приблизително около 89% от делата са разгледани и приключени в тримесечен срок, като през десетте години от създаването на съда до настоящия момент няма нито един постановен извън законовоопределения срок съдебен акт.

Резултатите от касационния контрол върху актовете на Административен съд Шумен бележат среден ръст от около 87%  одобрена правораздавателна дейност. От приключилите с постановени съдебни решения  производства, в 45% от случаите жалбите са били уважени, а в 55% от случаите отхвърлени като неоснователни.

Преобладаващи  са  делата по Закона за устройство на територията и Закона за кадастъра и имотния регистър, както и на тези по Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс, Закона за митниците, Кодекса за социално осигуряване и Закона за социалното подпомагане.

„Постигнатите през изминалия десетгодишен период положителни резултати в работата на съда са плод на съвместните усилия на екипа от компетентни и мотивирани съдии и съдебни служители, които с работата си достигнаха  висок стандарт за ефективно, прозрачно и достъпно правосъдие“, каза още Борисова.

Шуменският административен съд е показал  отлични резултати при извършени планови проверки от Инспектората на Висшия съдебен съвет ИВСС през 2014 г. Проверката е установила много добре организирана административно-деловодна дейност, стриктно  прилагане принципа за случаен подбор на съдия-докладчика при разпределение на делата, разглеждане, насрочване и решаване на делата в кратки срокове и липса на неоснователно отлагане на дела.

„Правейки  равносметка за стореното през десетте години от създаването на съда до днес и с благодарност към съдиите и служителите им пожелавам да надграждат и усъвършенстват  утвърдените  добри практики, да насочат усилията си към отстояване на вече отвоюваната от Административен съд Шумен позиция на ефективна и добре работеща правораздавателна институция и с работата си да градят и поддържат уважение и доверие у хората към съдебната система“, завърши Кремена Борисова.

Шуменският административен съд е един от 28-те новосъздадени регионални специализирани административни съдилища в България, който стартира дейността си на 1-ви март 2007 г.

Съдебната дейност в Административен съд Шумен се осъществява от 6 съдии, които са обособени в шест еднолични административни и в два постоянно действащи касационни състава.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама