Шумен отбелязва Световния ден на редките болести

12:36, 28 фев 17 25 655 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

С молебен за здраве  и разяснителна кампания в центъра на града, Шумен се присъедини към кампанията за отбелязване на Световния ден на редките болести. Той се организира от Националния алианц на хората с редки болести и с подкрепата на община Шумен и шуменския факултет към Медицинския университет във Варна.

След водосвета в храм „Свето Възнесение“ информационната кампания започна пред драматично-кукления театър „Васил Друмев“. Там организатори, родители на деца с редки заболявания, възпитаници на общинския дневен център за деца с увреждания от село Васил Друмево, техни учители и доброволци изразиха солидарност към страдащите от редки заболявания.

Един на 2000 души боледува от такава болест, а досега са открити към 7000 вида редки болести с широк спектър от симптоми, обясни шуменският представител на Алианса Петинка Банова. За областта все още няма регистър, за да се знае броят на заболелите, поясни Банова, но повече от 200 лв. месечно струват някои лекарствата за част от тези болести, коментираха запознати.

Дошлите в центъра на града родители на деца със заболявания не поставиха искания, а молба центровете за деца с увреждания да разширят дейността си и за дечица с редки болести.

В кампанията в Шумен се включиха деца, родители и доброволци. Снимка: Topnovini.bg  

В рамките на кампанията точно в 13 часа организаторите ще пуснат балони в небето над шуменския театъра. Това ще се случи едновременно във всички европейски градове, които днес за десети път отбелязват Световния ден на редките болести.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама