Прочистването на иглолистните гори край Велики Преслав ще продължи до средата на годината

10:29, 28 фев 17 25 647 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Прочистването на иглолистните гори, в района на Велики Преслав, по пътя за язовир „Тича“, ще продължи до средата на годината. Това е отговорът на Североизточното държавно предприятие по повод на започналата там санитарна сеч.

Както стана ясно, край главния път между Велики Преслав и язовир „Тича“ се изсичат изсъхнали иглолисти дървета, които са стари и вече опасни при евентуална буря. Къде отива дървесината и ще има ли залесяване след сечта, питаме инж. Веска Стойнева, началник отдел „ЛПД и стопанисване на горските територии“ в СИДП

- Инж. Стойнева, нека да припомним най-напред защо се наложи изсичане на дървета чрез така наречената „санитарната сеч“ и след това да кажете колко време ще продължи тя?

- Санитарните сечи, които се провеждат на територията на ТП ДГС „Преслав“ са в иглолистни култури. Съхненето по бора започна преди повече от 5 години. Въпреки своевременната намесата на колегите от стопанството, изразяваща се в отстраняване на засегнатите дървета, съхненето продължи да се разпространява и по изрично предписание на Лесозащитна станция във Варна се наложи изсичане на дърветата. Позволителните за сеч, които са издадени за тези насаждения, са със срок за приключване на сечта до края на 2017 г., но се очаква същата да приключи до средата на годината.

- Колко декара засяга санитарната сеч?

- Съгласно одобрено план-извлечение № 3655 от 28 октомври 2016 г., предвидените за санитарна сеч култури са с обща площ 546 дка. През 2017 г. сеч ще се проведе върху 438 дка, които са най-силно засегнати от съхненето. Останалите 108 дка са предвидени за сеч през 2019 г.

- Колко дървен материал се очаква да бъде добит от това сечище?

- Очаква се да се добият около 5000 кубически метра технологична дървесина и 280 кубика едра строителна дървесина или трупи за бичене.

- Къде отива добитият дървен материал от изсъхнали дървета, кой има интерес да го купи и за какво може да се използва?

- Дървесината, добивана от тези култури, е с влошено качество и към нея няма проявен интерес. Технологичната дървесина ще бъде реализирана в „Кроношпан България“ ЕООД за производство на плочи от дървесни частици. За едрата строителна дървесина е проведена процедура и са определени купувачи за нея, които ще я използват съобразно своите нужди.

- Приходите от санитарната сеч имат ли конкретно предназначение или не?

- Конкретно приходите от санитарни сечи не се обособяват в отделна сметка. От всички количества дървесина, добити през годината, се отчисляват средства за фонд „Инвестиции в горите“, които се използват за изграждане и поддържане на пътната мрежа и за залесителни мероприятия. В това число влизат почистване на площите, почвоподготовка, залесяване.

- В конкретния случай ще се отделят ли средства за залесяване?

- В конкретния случай в тези култури е започнал естествен възобновителен процес от местни широколистни видове и е извършено залесяване под склопа. След приключване на сечта ще се направи оглед и инвентаризация на наличната дървесна растителност и отново, там където има необходимост, ще се извърши залесяване с подходящи за месторастенето широколистни видове.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама