Процедурите по въвеждане в експлоатация на минералната вода в село Мараш са отново в действие

19:16, 21 фев 17 25 1120 Шрифт:
Автор:

След като миналата година заместник-кметът по здравеопазване и социална политика д-р Светлана Маркова отново повдигна въпроса за Марашките минерални води,от Министерството на околната среда и водите дадоха предписание, което трябва да бъде изпълнено преди да минералният извор да бъде въведен в експлоатация. Едно от изискванията е да бъде изготвена актуална балнеологична оценка на минералната вода.

„След обстойно проучване на фирмите за хидрогеоложки проучвания, изпратихме запитване до 4 – 2 варненски и 2 софийски” каза за Topnowini.bg  д-р Светлана Маркова.

Крайният срок за фирмите да изпратят офертите си е 22.02.2017 година.

„След като сключим договор, веднага ще се започнат процедурите за изясняване на физикохимичните, химичните, радиологичните и микробиологичните показатели на водата”, добави Маркова.

При набирането на необходимите документи, тя е установила, че всъщност Марашките минерални води никога не са имали сертификат за балнеолечение, въпреки че от далечната 1979 година хората са използвали лековитата вода за множество болежки.

„Ако всичко е наред, след като анализите на водата са готови, ще извадим и сертификат. Това ще е едно от финалните действия”, каза Светлана Маркова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама