Деца и ученици от Велики Преслав ще се обучават по проект за интелигентен растеж

11:34, 17 фев 17 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 600 деца и ученици от Велики Преслав ще се обучават по проекти от оперативна програма „Наука и интелигентен растеж“. Средно училище „Черноризец Храбър“ и централната детска градина в града спечелиха проектите и ще работят съвместно с местната общинска администрация и културните институции в цялата община.

Проектът на училището се казва „Учим и живеем заедно“ и има за цел да включи ученици от 1 до 12 клас в различни извънкласни форми за занимания и развлечения. По този проект ще бъдат сформирани клубове за компютърни обучения, театрална формация за деца с артистични наклонности, музикални клубове. За участие в извънкласните форми няма възрастови ограничения.

По този начин над 280 възпитаници на училище „Черноризец Храбър“ ще намерят поле за изява и ще повишат образователното си ниво. Проектът е с продължителност 24 месеца, което означава, че повече от две учебни години деца и тийнейджъри ще посещават клубовете.

Този проект се финансира с близо 200 хиляди лева от оператвната програма. Тези пари ще бъдат вложени за обезпечаване на учебната база на клубните организации и за работата в тях. Училището е получило вече аванс от програмата за стартиране на първите дейности. Освен финансово измерение проектът има социално въздействие и се очаква да вдигне имиджа на училището при записване на нови деца през това лято.

Детската градина е именувала проекта си „Децата на Велики Преслав“ тъй като в него са включени почти всички малчугани на територията на общината. Градската градина е разработила и спечелила проекта, но в него са включени възпитаниците на всичките шест градини във Великопреславско. По този начин към 300 малчугани и техни родители ще ползват преимуществата на прогрмата.

Проектът има за цел да ограмоти децата чрез допълнителни начини за обучение и да им даде по-добра подготовка за постъпване в училище. Засилено изучаване на български език, прилагане на различни форми за комуникация и художествено – творчески занимания са неговите акценти. Освен това трябва да се постигне по-добра социализация и да се преодолеят емоционалните „бариери“, отбелязват още авторите на проекта. Те обясняват, че именно това са причините децата от определени етноси да нямат достатъчна мотивация да посещават училище.

Проектът на детската градина се финансира сповече от 400 хиляди лева и ще се изпълнява 30 месеца.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама