Куклената актриса Добрина Добрева слага край на своя творчески път

19:05, 24 яну 17 / Култура 25 580 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дългогодишната куклена актриса на сцена Добрина Добрева слага край на своя пъстър творчески театрален път. На 29 януари, неделя, от 11.00 ч. в зала "Патиланчо" на ДКТ „Васил Друмев“, нейната вярна публика и приятели ще и засвидетелстват за последен път заслужено внимание. Тогава тя ще се превъплъти в роля от детския спектакъл "Пиф, Паф, Пуф" от Нина Стойчева.

Добрина Добрева е родена на 22.01.1950 год. в Търговище. Завършва средното си образование в Шумен. Дебютира през 1970 год. като стажант-актриса в Куклен театър –Търговище.

От 1972 год. работи в Държавен куклен театър "Патиланчо" Шумен и след обединението на Кукления и Драматичния театри в Шумен продължава да работи като актриса в ДКТ "Васил Друмев".                                            

На основание чл. 9 от Указа за театрите и протокол на комисия в състав: проф. Николина Георгиева, проф. Атанас Илков, проф. Васил Инджев, проф. Севелина Гюрова, провела изпитите в периода от 1973 г. до 1976 год. със заповед №VІ 2078/ 25. 10. 1976 г. получава звание "Актьор в куклен театър". През 1977 г. на Националния преглед на ЦК на ДКМС по случай Седмицата на детската книга и изкуствата за деца и юноши е наградена с диплом за актьорска роля на бабата от пантомимичния спектакъл "Сънят на момчето", реж. Васил Инджев. На честването на 25-тата годишнина на Кукления театър и 10-годишнината от неговото одържавяване през 1980 г. е наградена със значка "Отличник" на Комитета за изкуство и култура.

За 40 години на театралната сцена е изиграла над 200 роли. Много са героите, които е пресъздала. Част от най-значимите и любими нейни роли са: - червейчето-бебе от „Кой каза мяу", бездомното коте от "Приказка за едно коте и една звездичка", Мечо от „Мечо закачко", хипопотамчето Боря от "Тайнственият хипопотам", кончето от "Къде отиваш, конче?", лошото момиче от „Златка,златното момиче", прасенцето Пиф от „Трите прасенца", зайко от „Жълтурчо", Бъзла от „Дай, бабо, огънче", царицата от „Снежанка и седемте джуджета", лисицата Алиса от „Буратино", стюардесата от "Полет в ръкавица", мечо от" Най-хубавото", царица Тронка от "Каменната градина", баба Стойна от „Криворазбраната цивилизация". През 1986 г. Добрина Добрева създава куклено-театрално студио „Съзвездие" към Обединената школа по изкуства "Анастас Стоянов" Шумен. До момента е поставила спектаклите: „Листата на брезата", „Трите баби", „Снежанка и седемте джуджета", „Пролетен карнавал", „Топчица хопчица", „Вълшебният галош", „Къщичка на колела", „Кой каза мяу", „Релаксация" и др. Висока оценка на представянето на възпитаниците и ръководителя е дадена при участията им в Национални празници на куклено-театралната самодейност, Хасково 1989 г.; VІІ Републикански фестивал на художествената самодейност, Балчик 1989 г.; Национални майски празници – София 1997 г.; Националните детски театрални празници – Шумен 2000 г.; Фестивал на детските и юношеските театрални колективи, организиран от Руския културно – информационен център, София 2001.

 

На 28.04.2009 г. Обединена Школа по изкуствата – награда с почeтен знак за значим принос в развитието на ОШИ "Анастас Стоянов".

От 2010 г. до сега играе активно в редица нови заглавия като: „Криворазбраната цивилизация”, „Косе Босе”, „Снежковци”, „Баба Марта щом запее”, „Заледената луна”, „Тримата братя и златната ябълка”.

През 2010 г. актрисата Добрина Добрева получава награда за цялостен принос към Драматично-куклен театър „Васил Друмев” Шумен.

Ръководител на театралното ателие към лятната работилничка за изкуства в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”, където заедно с младите таланти през 2015 г. поставя “Бяла приказка” от Валери Петров.

 

 

  

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама